Legerleider Egypte neemt het op voor Mubarak

De leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft de aanklagers van de verdreven president Hosni Mubarak de wind uit de zeilen genomen. Tantawi verklaarde vorig week in de rechtszaak tegen Mubarak dat die nooit opdracht heeft gegeven om het vuur te openen op de betogers. Dat zei hij gisteren tegen het Egyptische staatspersbureau MENA.

AP/Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Tantawi legde zijn getuigenis op 24 september achter gesloten deuren af. Uit gelekte informatie bleek al dat de legerleider probeerde Mubarak vrij te pleiten van betrokkenheid bij de dood van bijna 850 betogers gedurende de opstand tegen het regime van Mubarak. Als de oud-president schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de moorden kan hij de doodstraf krijgen.

Geen opdracht gekregen
'Mijn getuigenis in de zaak van de moord op de betogers was de getuigenis van een oprecht man en een man die al veertig jaar militair is, een soldaat van God en Egypte. We hebben geen opdracht gekregen om het vuur te openen op betogers en we zullen dat nooit doen', aldus Tantawi. De veldmaarschalk ging niet in op de vraag of politieagenten en andere veiligheidstroepen wel opdracht hadden gekregen te schieten op de demonstranten.

Minister van defensie

Tantawi bekleedde in de regering van Mubarak ruim twintig jaar lang de positie van minister van defensie. Naar verluidt was hij zeer loyaal aan de ex-president. Desalniettemin nam Tantawi, samen met zo'n twintig andere generaals, het landsbestuur in handen toen Mubarak aftrad. Sindsdien hebben de generaals forse kritiek gekregen van jongerenorganisaties die menen dat de Opperste Militaire Raad te weinig doet om het regime van Mubarak te ontmantelen. De raad zou te weinig doen om voormalige leden van het regime te berechten.

Ergernis
Er wordt nog steeds geregeld gedemonstreerd in Egypte en leuzen tegen Tantawi en de Opperste Militaire Raad zijn allang niet meer ongewoon. De demonstraties lijken de ergernis te hebben gewekt van de generaals die menen dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij het afzetten van Mubarak door neutraal te blijven tijdens de opstand.

Meer over