Leger veegt deel elfstedenroute schoon

Ongeveer vijftig militairen van de landmacht gaan vandaag aan de slag om een deel van de route van de Elfstedentocht sneeuwvrij te maken. Ze worden ingezet om het ijs tussen Woudsend en het Hegemer Mar (Heegermeer) in het zuidwesten van Friesland schoon te vegen.

ANP/Redactie
Gisteren en vandaag werd het ijs nog schoongeveegd door baanvegers. © ANP Beeld
Gisteren en vandaag werd het ijs nog schoongeveegd door baanvegers. © ANP

Dat heeft voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden gisteravond gezegd. Het gaat volgens hem niet om een alternatieve route, maar om het normale deel tussen Woudsend en het Hegemer Mar. De sneeuw die daar nog ligt, moet eraf om het ijs goed te laten 'groeien'.

De militairen van de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte 'willen ontzettend graag helpen', zei een woordvoerster van Defensie. Omdat ze niet met zwaar materieel het ijs op kunnen, zullen ze onder meer met bezems en scheppen de sneeuw verwijderen.

Wieling beklemtoont dat aan de inzet van het leger nog geen conclusies over het wel of niet doorgaan van de Tocht der Tochten kunnen worden verbonden. De rayonhoofden komen woensdagavond weer bijeen om te overleggen over de kwaliteit van het ijs.

Meer over