'Leger Syrië heeft opdracht elke journalist te vermoorden'

Twee westerse journalisten zijn vandaag in Homs omgekomen nadat het Syrische leger opdracht had gekregen om 'elke journalist te vermoorden die voet heeft gezet op Syrische bodem'. Dat schrijft de Franse krant Liberation.

Sacha Kester
De omgekomen journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik. Beeld afp
De omgekomen journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik.Beeld afp

De 55-jaar oude Amerikaanse verslaggeefster Marie Colvin en de 28-jarige Franse fotograaf Remi Ochlik kwamen om bij een raketaanval op het mediacentrum van de oppositie in de belegerde stad Homs.

Volgens Liberation heeft de Libanese geheime dienst gesprekken tussen Syrische officieren opgevangen. Hieruit blijkt dat er rechtstreeks bevel werd gegeven om dit centrum te beschieten. Als hier journalisten bij zouden omkomen, zouden de Syriërs moeten zeggen dat ze tijdens een vuurgevecht met terroristische groeperingen waren overleden.

Moord
Vlak voor ze overleed, had Colvin voor meerdere internationale media, waaronder de BBC en CNN, getuigd van de gebeurtenissen in Homs en de troepen van president Bashar al-Assad beschuldigd van moord.

Jean Pierre Perrin, een journalist van Liberation die de afgelopen week ook in Homs was, beweert dat het Syrische leger dit centrum bewust heeft aangevallen. 'Een paar dagen geleden werden we gewaarschuwd, en zeiden ze dat we de stad moesten verlaten. 'Als ze je vinden, maken ze je af', vertelden ze.

Eenmaal aangekomen in Beirut de hoofdstad van het Syrische buurland Libanon, hoorde Perrin dat de Syriërs wisten dat er vanuit het mediacentrum bewijs werd uitgezonden dat vrouwen en kinderen werden vermoord. De Libanezen zouden communicatie tussen Syrische officieren hebben onderschept, waarin orders werden gegeven om 'alle journalisten die voet op Syrische bodem hebben gezet, te vermoorden'. 'Ze wisten dat, als het perscentrum werd vernietigd, er geen informatie meer uit Homs zou komen', aldus Perrin.

'Absolute leugen'

Tijdens uitzendingen op dinsdagavond, had Colvin gezegd dat het een 'absolute leugen' was dat het leger alleen tegen terroristen vocht. 'Het Syrische leger beschiet simpelweg een stad vol verkleumde, stervende burgers.'

Andere bronnen in de Syrische hoofdstad Damascus bevestigen tegenover de Britse krant de Telegraph dat de Syriërs deze uitzendingen moeten hebben kunnen zien, ook al claimen de Syrische autoriteiten dat ze zich er niet van bewust waren dat westerse journalisten het land waren binnengekomen.

Het Syrische ministerie van Informatie heeft buitenlandse journalisten die zich illegaal in het land bevinden, vandaag opgeroepen zich bij de regering te melden.

Hieronder is een video van het laatste verslag dat Marie Colvin op CNN deed. De beelden zijn zeer schokkend.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over