Leger over mishandelen vrouw in blauwe bh: 'Beelden vervalst'

De beelden gingen de wereld rond als de schokkende marteling van de 'blue bra girl' bij een betoging in de Egyptische hoofdstad Caïro vorige maand. Veldmaarschalk Tantawi, de nieuwe sterke man in Egypte, beweert nu dat de beelden vervalst zijn en dat de soldaten de vrouw juist wilden helpen.

Redactie
null Beeld

De beelden (zie video onder dit artikel) van de mishandeling op 17 december zijn schokkend: een studente die door de oproertroepen zwaar geslagen was, lag halfnaakt op de grond. Een van de soldaten stampt vervolgens herhaaldelijk keihard op de borst van het slachtoffer. De vrouw met de blauwe beha blijft roerloos liggen en wanneer Azza Kamal Suleiman, de vrouw in de rode mantel, probeert te helpen, wordt ook zij in elkaar geslagen en getrapt.

Het blinde geweld kostte haar bijna het leven, want ze werd met ernstige verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Door de zware snijwonden en kneuzingen aan haar hoofd kan ze nog altijd nauwelijks slapen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde de praktijken aan de kaak. De onthutsende reactie van veldmaarschalk Tantawi is dat de beelden vervalst zijn en dat de soldaten de vrouw juist wilden helpen.

Symbolen revolutie
De vrouw met de blauwe beha en haar reddende engel met de rode mantel werden twee symbolen van de Egyptische revolutie. De eerste wilde niet over het voorval spreken, ook omdat het openbaar ontbloten van een vrouw in het streng religieuze land heel gevoelig ligt.

Azza Kamal Suleiman trad wel naar buiten. Ze stamt zelf uit een familie van militaire officiers en vertelde aan CNN: 'Wat er vandaag bij ons leger gebeurt, is een vuile oorlog. Er zitten mensen zonder geweten, zonder genade en zonder menselijkheid. Maar we zullen niet zwijgen. We zullen ons land niet in deze verwaarloosde toestand achterlaten.'

Carter
De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter, een autoriteit in de regio sinds de Camp David Akkoorden van 1979, had onlangs bij een bezoek aan Egypte een onderhoud met Mohamed Hussein Tantawi. De veldmaarschalk is na het afzetten van Moebarak bij de Arabische lente van elf maanden geleden het nieuwe staatshoofd. Na de recente verkiezingen (gewonnen door de Moslimbroeders) moet er een nieuwe regering komen, die een nieuwe grondwet moet opstellen. Komende zomer moet er een nieuwe president verkozen worden.

TV-station
Tantawi deed de video tegenover Carter af als vervalste beelden. Hij ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat de soldaten de vrouw met de blauwe beha juist hadden willen helpen om zich weer aan te kleden.

Iedereen die de beelden bekijkt weet dat dit onzin is. Zeker omdat een fotograaf van Reuters en een Egyptisch tv-station de beelden de wereld rondstuurden. Carter voegt eraan toe dat de veldmaarschalk hem verzekerde dat het leger binnenkort de macht weer zal overdragen aan de nieuwe regering. 'Ik hoop dat dat waar is', besluit Jimmy Carter.

Haar reddende engel werd ook zwaar toegetakeld. Beeld
Haar reddende engel werd ook zwaar toegetakeld.
Mohammed Hoessein Tantawi. Beeld
Mohammed Hoessein Tantawi.
Meer over