Leger helpt bij onderzoek Shell Moerdijk

De politie heeft vandaag hulp gehad van Defensie bij het sporenonderzoek op het terrein van Shell Moerdijk naar aanleiding van de grote brand vorige week. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) legde vandaag uit dat de hulp is ingeschakeld vanwege de kennis van de militairen over gevaarlijke stoffen.

Redactie
De brand bij Shell Moerdijk. Beeld epa
De brand bij Shell Moerdijk.Beeld epa

In de voorgaande dagen is ook het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) ingeschakeld. Het LTFO bestaat uit forensisch specialisten en is opgericht voor onderzoek na grote calamiteiten zoals ontploffingen, bomaanslagen, chemische en nucleaire calamiteiten. Het gebeurt daarom niet vaak dat het team wordt ingezet. Het LTFO was bijvoorbeeld actief van de crash van het toestel van Turkish Airlines bij Schiphol in 2009 en de vliegtuigcrash in Tripoli in 2010.

Het OM-onderzoek bij Shell Moerdijk is een standaardprocedure als er grote calamiteiten plaatsvinden bij een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt. Er wordt gekeken of er eventueel strafbare feiten zijn gepleegd.

Bij Shell Moerdijk Moerdijk ontplofte anderhalve week geleden een reactor waarna 50.000 liter ethylbenzeen in brand vloog. De klap was in de wijde omtrek te voelen en het enorme vuur was van ver te zien. De oorzaak is nog niet gevonden. De schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen.

Meer over