Leger evacueert buitenlandse gevangenen Bali na rellen

Het Indonesische leger is vandaag begonnen met de evacuatie van zo'n zestig buitenlandse gedetineerden uit een overvolle gevangenis op het vakantie-eiland Bali. Voor de tweede opeenvolgende nacht vonden er in het gebouw rellen plaats. Meerdere mensen raakten gewond. Er zitten geen Nederlanders vast in de Kerobokan-gevangenis, aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

AP/Redactie
Politie draagt gasmaskers ter voorbereiding van de evacuatie van een groep gevangenen in Kerobokan gevangenis in Denpasar op het eiland Bali tijdens de tweede dag van de rellen. Beeld AFP
Politie draagt gasmaskers ter voorbereiding van de evacuatie van een groep gevangenen in Kerobokan gevangenis in Denpasar op het eiland Bali tijdens de tweede dag van de rellen.Beeld AFP

Eén Amerikaanse en meerdere Australische gevangenen, die allen vastzitten voor drugshandel, weigerden te vertrekken omdat het volgens hen te moeilijk zou zijn zich aan nieuwe omstandigheden aan te passen. De evacuaties, waarvoor gevangenen op grote trucks worden geladen en worden overgebracht naar een gevangenis verderop, zijn vrijwillig, zei Bambang Krisbau, medewerker van het ministerie van justitie. 'We kunnen en willen hen niet dwingen.'

'We willen hen voor hun eigen veiligheid zo snel mogelijk evacueren', zei legerwoordvoerder kolonel Wing Handoko eerder vandaag. 'We moeten ervoor zorgen dat ze niet door andere gevangenen worden gebruikt om internationale aandacht te krijgen of om in te zetten voor onderhandelingen over hun eisen. We willen niet dat ze gegijzeld worden.' Meer dan 120 vrouwelijke gevangenen en dertien kinderen worden ook overgeplaatst.

Rellen na steekincident
Het geweld in de Kerobokan-gevangenis barstte dinsdagavond los. De gevangenen zijn boos omdat vorige week een gevangene werd neergestoken. Ze willen weten hoe het mes de gevangenis heeft kunnen binnenkomen en geven de bewaarders de schuld. De beveiliging is onvoldoende, vinden de gedetineerden.

Gisteravond wisten de gevangenen de dertien cipiers weg te jagen en namen ze de controle over het gebouw over. Sommigen gooiden vanaf de uitkijktorens stenen en molotovcocktails naar de vijfhonderd militairen die buiten stonden. Het leger reageerde door traangas af te schieten.

Het gebouw werd bestormd, maar na tien minuten moesten de militairen zich al terugtrekken, zei politiechef Beny Arjanto.

Vandaag stonden honderden militairen rondom de gevangenis opgesteld met waterkanonnen en pantservoertuigen.

De beruchte Kerobokan-gevangenis is overvol en huisvest in plaats van de driehonderd gevangenen waarvoor hij werd gebouwd zeker duizend mensen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over