Leger Egypte op strategische plekken

Het Egyptische leger is woensdag begonnen manschappen en materieel op te stellen op belangrijke punten in het land zoals bij overheidsgebouwen en mediacentra. Tanks en pantserwagens staan onder meer bij belangrijke toegangswegen tot steden, het Suezkanaal en in Media Production City, de Egyptische, particuliere versie van het Media Park.

redactie
Egyptische tank Beeld ANP
Egyptische tankBeeld ANP

De aanwezigheid van militairen in de straten illustreert de spanning die oploopt in de aanloop naar een toespraak van president Mohammed Mursi woensdag en de naar verwachting massale betogingen tegen diens falende beleid op zondag. Zondag 30 juni is het een jaar geleden dat de islamist Mohammed Mursi president van Egypte werd. Hij komt uit de gematigde Moslim Broederschap die lange tijd is vervolgd door de militaire regimes die het land van 1952 tot vorig jaar regeerden.

De val van het regime van luchtmachtgeneraal en president Hosni Mubarak in 2011 heeft veel verwachtingen geschapen in Egypte. Maar het beleid van Mursi valt velen tegen. De armoede en werkloosheid nemen samen met de onveiligheid snel toe. Volgens veel Egyptenaren komt dat omdat Mursi en de moslimbroeders niet in staat zijn gebleken de economie op gang te helpen en het land te democratiseren.

In Egypte wonen meer dan 83 miljoen mensen op een bewoonbaar oppervlak niet veel groter dan ons land.

Meer over