Leger des Heils houdt vast aan deelname songfestival

Ondanks de beperkingen die de organisatie heeft opgelegd, wil de Zwitserse afdeling van het Leger des Heils beslist meedoen aan het Eurovisie-songfestival in Malmö. De heilsoldaten mogen op het podium hun uniform niet aan en mogen niet optreden onder de naam Leger des Heils.

Redactie
De Zwitserse deelnemers aan het songfestival. Beeld epa
De Zwitserse deelnemers aan het songfestival.Beeld epa

De organisatie beroept zich daarvoor op de criteria van de EBU (European Broadcasting Union), waarin staat dat liedjes met een politieke of commerciële boodschap verboden zijn.

Bij het Leger des Heils zijn de beperkingen 'met onbegrip' ontvangen. Op het podium in Malmö worden zes inwoners van Bern verwacht, vier mannen en twee vrouwen in leeftijd variërend van 20 tot 94 jaar. Ze zullen het liedje You and Me uitvoeren, een productie van de Zwitserse liedjesschrijvers Hitmill.

Homofoob
Verschillende actiegroepen hebben intussen geprotesteerd tegen de uitverkiezing van het zestal, eerder deze week. Ze bestempelen het Leger des Heils als een homofobe organisatie.

Zwitserland heeft de liedjeswedstrijd tweemaal gewonnen. Na de eerste editie, in 1956, moesten de Zwitsers wachten tot 1988, toen de Canadese Céline Dion de Zwitserse kleuren verdedigde met Ne Partez Pas Sans Moi.

De 94-jarige bassist Emil Ramsauer, hier poserend met een gitaar, wordt de oudste die ooit aan het Eurovisie-songfestival heeft deelgenomen. Het record was in handen van de Russische oma's van Bouranovskie Babouchki, een sensatie in 2012. Beeld afp
De 94-jarige bassist Emil Ramsauer, hier poserend met een gitaar, wordt de oudste die ooit aan het Eurovisie-songfestival heeft deelgenomen. Het record was in handen van de Russische oma's van Bouranovskie Babouchki, een sensatie in 2012.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over