Leger bestormt centrale wijk Damascus

Voor het eerst heeft het Syrische leger een wijk nabij het centrum van de macht in de hoofdstad Damascus bestormd. De operatie van vandaag komt aan de vooravond van een nieuw diplomatiek offensief in de Verenigde Naties.

ANP
Protest tegen het regime van Assad in Damascus. Beeld reuters
Protest tegen het regime van Assad in Damascus.Beeld reuters

Circa duizend leden van Vierde Gepantserde Divisie en de Republikeinse Garde vielen de overwegend soennitische wijk Barzeh even ten noorden van het centrum van Damascus binnen. Ze sloten wegen af, schoten in de lucht, voerden huiszoekingen uit en arresteerden mensen.

Demonstranten beschermen
De elitetroepen zijn volgens getuigen op zoek naar leden van het Vrije Syrische Leger (FSA). Dat rebellenleger beschermt demonstranten in de wijk. In de nabijgelegen wijk Qaboun kwam het vorige week nog tot gevechten tussen het FSA en militairen die president Bashar al-Assad steunen.

In Barzeh zijn veelvuldig protesten tegen het alawitische regime. Militieleden uit een alawitische wijk die uitkijkt over Barzeh, wisten de demonstraties maandenlang te onderdrukken. Dat veranderde een paar weken geleden toen het FSA de betogers begon te beschermen.

Oliepijpleiding
Elders in het land, bij de belegerde stad Homs, ontplofte vandaag een belangrijke oliepijpleiding. Boven de stad was een grote zwarte rookpluim te zien. Wie verantwoordelijk is voor de explosie, is niet duidelijk.

De beschietingen van wijken van Homs door het leger ging gewoon door. Militairen zijn daar al 1,5 week in het offensief. Dat heeft volgens activisten al zeker 300 mensenlevens geëist. Ook de nabijgelegen stad Hama zou onder vuur worden genomen.

Verenigde Naties
In de VN wordt intussen weer onderhandeld over een resolutie waarin het gewelddadige optreden van Assad wordt veroordeeld. De Franse minister Alain Juppé van Buitenlandse Zaken zei voor de Franse radio daarover te onderhandelen met de Russen. Hij wil onder meer de instelling van een humanitaire corridor bespreken.

Moskou en Peking blokkeerden onlangs een resolutie in de Veiligheidsraad waarin Assad werd opgeroepen de macht over te dragen. Vandaag stemt de Algemene Vergadering van de VN over een resolutie waarin de Syrische regering wordt opgeroepen het geweld te stoppen. In de Algemene Vergadering is geen veto mogelijk.

Meer over