Legendarische sitarspeler Ravi Shankar overleden

De legendarische Indiase sitarspeler Ravi Shankar is dinsdag in de Verenigde Staten overleden. Hij overleed in een ziekenhuis in San Diego, waar hij vorige week was opgenomen vanwege ademhalingsmoeilijkheden. Shankar is 92 jaar geworden.

Henrico Prins
Ravi Shankar in 1967 naast Beatles-gitarist George Harrison, die hem ooit de 'godfather van de wereldmuziek' noemde. Beeld AP
Ravi Shankar in 1967 naast Beatles-gitarist George Harrison, die hem ooit de 'godfather van de wereldmuziek' noemde.Beeld AP

Shankar, bijgenaamd Pandit, werd op 7 april 1920 in Varanasi geboren als Robindro Shaunkor Chowdhury. Al in zijn jeugd maakte hij met de dansgroep van zijn broer Uday rondreizen door Europa en India. Eind jaren dertig verruilde hij de dans voor de muziek toen hij sitar, het traditionele Indiase snaarinstrument, ging studeren bij Allauddin Khan.

Na voltooiing van zijn studie, in 1944, ging hij onder meer als componist aan de slag. Hij was van 1949 tot 1956 muzikaal directeur bij de Indiase radio. Nadien zou hij als een van de eersten Europa en de Verenigde Staten in contact brengen met de Indiase klassieke muziek, waarvan hij tot zijn dood een van de voornaamste vertolkers zou blijven.

George Harrison
Shankar werd in het Westen vooral beroemd dankzij zijn samenwerking met violist Yehudi Menuhin, jazzsaxofonist John Coltrane en Beatles-gitarist George Harrison, die hem omschreef als de 'godfather van de wereldmuziek'. Harrison speelde sitar in het Beatles-nummer Norwegian Wood, maar was zo ontevreden over zijn bijdrage dat hij bij Shankar in de leer ging. Het resultaat is terug te horen in onder meer het nummer Within You Without You op het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Het bezorgde Shankar faam in popkringen, waar hij een paar jaar later ook van zich deed spreken door zijn betrokkenheid bij het Concert for Bangladesh (1971). Zo droeg hij bij aan het ontwikkelen van het concept van grootschalige benefietconcerten.

'Nationale schat'
Van 1986 tot 1992 maakte hij deel uit van het Hogerhuis in het Indiase parlement. Hij werd in 1999 onderscheiden met de Bharat Ratna, de hoogste Indiase onderscheiding. De Indiase premier bevestigde zijn overlijden woensdag en omschreef hem als 'nationale schat'.

Ravi Shankar trad de laatste jaren geregeld op aan de zijde van zijn dochter Anoushka, die eveneens naam maakte als sitarspeler. Ook de muzikante Norah Jones is een dochter van hem. Shankar schreef tal van concerten voor sitar en orkest en bleef tot op hoge leeftijd tournees maken. Voor zijn muzikale verrichtingen vielen hem tal van prijzen ten deel, waaronder drie Grammy Awards.

undefined

Begin dit jaar bij een concert in het Indiase Bangalore. Beeld EPA
Begin dit jaar bij een concert in het Indiase Bangalore.Beeld EPA
Met dochter Anoushka in 2009. Beeld afp
Met dochter Anoushka in 2009.Beeld afp
Tijdens een concert in Zwitserland in 2005. Beeld epa
Tijdens een concert in Zwitserland in 2005.Beeld epa
Meer over