Leeg toneel Vondelpark

De tribunes zijn leeg. Voor het podium van het Openluchttheater Vondelpark jongleert een jongen met stokken. Dat was vroeger wel anders op de woensdagmiddag, toen er voor de jeugd voorstellingen werden georganiseerd. "We hebben de woensdagmiddag al moeten schrappen. De jeugdvoorstellingen zijn nu op zaterdag, als we toch al kleinkunstvoorstellingen houden. Dan hoeven we een dag minder mensen in te zetten," zegt directeur Frans de Vries.

Het theater, dat in de zomermaanden op donderdag (klassieke muziek), vrijdag (dans), zaterdag (jeugd, familievoorstellingen en kleinkunst) en zondag (muziek) geopend is, bestaat al ruim dertig jaar. Destijds, weet De Vries, werd de programmering verzorgd door de Melkweg. Later werd dit overgenomen door de Stadsschouwburg. In 2004 werd De Vries gevraagd de programmering te verzorgen.

"Er waren veel problemen, zoals de geluidsoverlast voor de omgeving. Maar ook de programmering liep niet goed. Ieder jaar traden dezelfde bands en groepen op. De Blikkenbar voldeed ook niet aan de horecanormen. En de subsidie werd dat jaar van 3,5 ton naar twee ton teruggebracht."

De Vries besloot allerlei fondsen aan te boren en slaagde erin de voorstellingen volledig te laten financieren. De geluidsoverlast werd aangepakt met wanden. "We hebben tot de Hoge Raad rechtszaken gehad. Maar nu klopt alles."

De gemeentesubsidie van twee ton werd gebruikt voor de vaste kosten, zoals de huur van het terrein en kantoor, personeelskosten, gas, water en elektriciteit en de aflossing van de geluidsmaatregelen. "Als de gemeente nog maar één ton geeft, houdt het echt op. Dan redden we het niet meer. We kunnen niet bezuinigen op de vaste kosten. Het is nu al sprokkelen. Sponsors willen steeds minder structureel geld geven. Ze vinden het wel leuk om een apart project te financieren, maar willen niet geld te geven voor een hele serie jeugdvoorstellingen."

Een 'jankverhaal' wil De Vries er niet van maken. Met het theater gaat het goed. Gerenommeerde gezelschappen treden er op, zoals Scapino, Krisztina de Châtel, het Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest en het Mondriaan Kwartet, naast studenten van de kunstopleidingen en bekende namen uit de kleinkunst, als Jan Jaap van der Wal en Erik van Muiswinkel. "Ze staan er bijna voor niets. Ze doen het omdat ze het leuk vinden voor een ander publiek te spelen dan ze in het theater gewend zijn. Vaak is het openluchttheater voor veel artiesten een doorbraak geweest. Maar het is ook gewoon magisch om in een park spelen."

Ook over het publiek heeft de Vries niets te klagen. De tribunes zitten meestal vol. "Op een zaterdagavond zitten er 2500 tot drieduizend mensen. Het is vaak vast publiek." Een handtekeningenactie, in juni begonnen, heeft tot nu toe elfduizend handtekeningen opgeleverd, met bekende namen als Joost Zwagerman, Youp van 't Hek, Mathilde Santing en Tjeerd Oosterhuis. Er wordt gewerkt aan een publieks-actie op 24 augustus, de laatste dag van het seizoen, met hulp van de Toneelschool & Kleinkunstacademie. "We gaan publiek en artiesten mobiliseren. Daar kunnen ze op rekenen." (HET PAROOL)

Frans de Vries: 'Op een zaterdagavond zitten hier 2500 tot drieduizend mensen.' Foto ANP Beeld
Frans de Vries: 'Op een zaterdagavond zitten hier 2500 tot drieduizend mensen.' Foto ANP
Meer over