Review

Leap year**

null Beeld

Regie: Anand Tucker
Met: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott

Er zijn van die films die je al vanaf de synopsis toeschreeuwen: dit verhaal heeft u al duizenden malen eerder - en beter - gezien! Gelukkig heeft de romantische komedie Leap year één lichtpuntje: Amy Adams.

Anna Brady (Adams) heeft al jaren een relatie met hartchirurg Jeremy (Adam Scott), maar de grote vraag is nog nooit gesteld. Wanneer Jeremy naar Ierland gaat voor een conventie, en Anna hoort van een Ierse traditie waarin de vrouw op 29 februari de man ten huwelijk kan vragen, hoeft ze niet lang na te denken. Op naar Ierland!

Voor de plot hoef je het niet te doen. Iedereen die in zijn leven wel eens een romantische komedie - of twee - heeft gezien, zal weten dat Jeremy niet de ware is en dat Anna veel gelukkiger zal zijn met de Ierse barman Declan (Matthew Goode), die de gestrande Anna van het vissersdorp Dingle aan de westkust naar Dublin vervoert. Want, waar druk gekibbeld wordt, daar schuilt echte liefde!

Er is een schrale troost: de hoofdrolspelers doen hun uiterste best er toch nog wat van te maken. Matthew Goode laat na A single man (als de partner van Colin Firth) en zijn ambigue hoofdrol in Brideshead revisited zien ook overtuigend een romantische heteroheld te kunnen spelen.

Maar vooral Amy Adams maakt deze sof nog enigszins verteerbaar. Of ze nu een sprookjesprinses is (Enchanted), een non (Doubt) of, zoals hier, een controll freak, in de kern blijft ze een aandoenlijk poppetje, dat je gewoon tegen je borst moet drukken.

Dan blijft de vraag: waar ging het mis? Regisseur Anand Tucker kan ook onconventionele romantische komedies maken, zo bleek uit Shopgirl (2005) - geschreven door Steve Martin. Aannemelijker is dat de schuld ligt bij het schrijversduo Deborah Kaplan en Harry Elfont, samen recentelijk nog verantwoordelijk voor de treurige My best friend's wedding-imitatie Made of honor met Patrick Dempsey.

Ook hier hoop je als kijker op een greintje originaliteit, tenminste één opmerking of actie die laat zien dat Anna en Declan meer zijn dan pionnetjes in een zwak, inspiratieloos verhaal. Maar daar kun je in Leap year heel lang op wachten. (BREGTJE SCHUDEL)

Leap Year

null Beeld
Meer over