Le Pen moet misschien toch afzien van verkiezingen Frankrijk

De Franse extreem rechtse politica Marine Le Pen moet wellicht afzien van de presidentsverkiezingen. Ze heeft moeite om de vereiste 500 handtekeningen van burgemeesters te verzamelen. Ze komt nog 150 handtekeningen te kort voor de verkiezingen in april, waarin ze het wil opnemen tegen president Nicolas Sarkozy en de socialist Francois Hollande.

ANP/AFP
Marine Le Pen tijdens een campagnebijeenkomst in Toulouse vandaag. Beeld afp
Marine Le Pen tijdens een campagnebijeenkomst in Toulouse vandaag.Beeld afp

Le Pen beschuldigde de partijen van Sarkozy en Hollande zondag dat die hun burgemeesters instructies hebben gegeven om niet te tekenen.

De Franse politica, die ruim een jaar geleden haar vader opvolgde als partijleider, is al naar het Constitutioneel Hof gestapt om de regel aan te vechten.

Le Pen is de laatste tijd gedaald in de opiniepeilingen. Ze kan volgens peilingen 15 à 20 procent van de stemmen krijgen. Hollande is nu favoriet, met 34 procent van de stemmen. Sarkozy staat tweede met 25,5 procent. Als ze niet meedoet, zou vooral Sarkozy daarvan profiteren. Een onderzoek van Journal du Dimanche toont het aantal stemmen voor Sarkozy dan 8,5 procentpunt stijgt. De socialist Hollande zou er 3,5 procentpunt bij krijgen.

Meer over