Lawinebaken heeft Friso gered

Kort voor 12.15 uur gistermiddag wordt groot alarm geslagen bij de berg Zugertobel in Oostenrijk. Reddingswerkers, skigidsen en skileraren die zich in de buurt van de berg bevinden, wordt opgedragen zo snel mogelijk naar één van de bergwanden te komen. Een lawine heeft een persoon onder meters sneeuw bedolven.

Prins Friso en prinses Mabel vorig jaar in Lech. © ANP Beeld
Prins Friso en prinses Mabel vorig jaar in Lech. © ANP

Prins Friso is het slachtoffer, blijkt snel. Gewapend met scheppen, prikstokken en met hulp van getrainde honden snellen de redders zich naar de sneeuwmassa waaronder hij zich moet bevinden. Ze doen er alles aan om hem te vinden.

Ernstig lawinegevaar
Friso blijkt te zijn gaan skiën met een vriend. De twee hebben voor een tocht buiten de pistes gekozen, al is dat de afgelopen dagen afgeraden vanwege hevige sneeuwval. Ook geldt er ernstig lawinegevaar. De autoriteiten hebben een waarschuwingscode op niveau vier afgegeven, het op één na hoogste niveau. Hierbij wordt afgeraden om zonder ervaren gids op pad te gaan.

De prins en zijn - nog onbekende - vriend hebben geen skigids mee. De vriend is beter voorbereid op de risico's van de tocht dan de prins. Hij draagt een rugzak met een soort airbag, zodat de skiër bij een lawine door de opgeblazen ballon als het ware op de sneeuw blijft drijven.

Ballon
Op het moment dat de lawine nadert, trekt de vriend aan het koord van de rugzak. De ballon klapt uit. Het is zijn redding. De prins wordt bedolven onder de sneeuw.

De redding is een moeilijke klus. De lawine is relatief klein te noemen, maar is toch zeker dertig meter breed en veertig tot vijftig meter lang. De sneeuwmassa is zwaar.

Lawinebaken
Maar ook de prins wordt gered door zijn uitrusting. Want hoewel hij geen airbagrugzak draagt, heeft hij wel een lawinebaken bij zich. Het zet de reddingswerkers op zijn spoor, want het baken verspreidt een signaal waardoor de dragers ervan sneller zijn te vinden.

Niet alleen professionele reddingswerkers haasten zich naar de plek. Ook skileraren van Skischule Lech zijn er snel bij. Al gauw is er een groep van dertig tot veertig mensen ter plaatse. 'Er was zoals gebruikelijk alarm geslagen en we hadden mensen in de buurt,' zegt een skileraar. 'Die hebben alles gedaan wat ze konden.'

Niet aanspreekbaar
Na twintig minuten vinden de hulpverleners onder de meters sneeuw prins Friso. De arts die is meegevlogen met de reddingshelikopter ontfermt zich over hem. Friso wordt gereanimeerd, maar is niet aanspreekbaar.

Een tweede helikopter die is ingeseind, staat 150 meter verderop paraat om snel te kunnen vertrekken met prins. Tussen de 'bevrijding' en het opstijgen van het toestel zitten nog geen vijf minuten. De toestand van de prins is dan al stabieler, maar hij blijft bewusteloos; er wordt nog altijd gevreesd voor zijn leven.

Ziekenhuis
Friso wordt naar het Landeskrankenhaus van de universiteitskliniek in Innsbruck overgebracht. Niet lang erna worden ook zijn vrouw Mabel Wisse Smit en moeder koningin Beatrix naar het ziekenhuis gebracht.

Enkele uren later vertrekken prins Willem-Alexander en prinses Máxima met prins Constantijn en prinses Laurentien en hun kinderen met het regeringsvliegtuig vanaf Schiphol, om na een tussenlanding in Brussel richting Oostenrijk te vliegen.

Zelf veroorzaakt
Burgemeester Ludwig Muxel van Lech zegt dat de redding snel is verlopen. Hij denkt dat de prins en zijn vriend de lawine zelf hebben veroorzaakt door in het gebied buiten de pistes te gaan skiën.

Prins Friso is door het oog van de naald gekropen, stelt de coördinator van het reddingsteam Markus Amann. 'We vonden hem uiteindelijk binnen enkele minuten. Zonder het baken hadden we hem nooit op tijd kunnen vinden.' (Tobias den Hartog & Laura Schalkwijk)

Meer over