Lange rijen bij stemlokalen Zimbabwe

Bij de stemlokalen in Zimbabwe stonden woensdag lange rijen kiezers die hun stem wilden uitbrengen voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Nog voor de stembureaus om 7 uur opengingen, stonden velen al in de rij. Dat meldt de BBC. De regering heeft woensdag tot vrije dag verklaard om alle ongeveer 6,4 miljoen stemgerechtigden in staat te stellen naar het stemlokaal te gaan.

Redactie
Lange rijen in Zimbabwe Beeld EPA
Lange rijen in ZimbabweBeeld EPA

Analisten verwachten een hoge opkomst, omdat tienduizenden mensen de afgelopen tijd verkiezingsbijeenkomsten hebben bijgewoond. De regering heeft geen westerse waarnemers toegelaten, maar de Afrikaanse Unie, de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) en Zimbabwaanse organisaties mochten wel op een eerlijke gang van zaken toezien.

De stemlokalen sluiten om 19.00 uur. De uitslag wordt binnen 5 dagen verwacht. De 89-jarige president Robert Mugabe, die eerst als premier en later als president aan de macht is sinds de onafhankelijkheid in 1980, heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. Zijn belangrijkste rivaal is de 61-jarige premier Morgan Tsvangirai. Die voorspelde dat Mugabe na de verkiezingen 'met pensioen gaat', maar het is hem twee keer eerder niet gelukt de president te verslaan. Mugabe is zeer omstreden. Hij wordt onder meer beschuldigd van schending van grondrechten en het intimideren van aanhangers van de oppositie.

De president heeft gezegd dat hij bij een nederlaag zal aftreden. 'Ik ben er zeker van dat de mensen vrij en eerlijk zullen stemmen', zei hij tegen verslaggevers, nadat hij zijn stem had uitgebracht. 'Er is op niemand druk uitgeoefend', zei Mugabe.

Meer over