Landelijke lijst langdurig vermisten

De politie werkt sinds vandaag met een landelijke lijst met mensen die langer dan een jaar vermist zijn. De lijst moet helpen bij het oplossen van de langdurige vermissingszaken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Stap voor stap willen we die zaken opnieuw gaan bekijken. Soms zijn er nog aanknopingspunten voor nieuw onderzoek. Zoals de plek waar iemand het laatst verbleef of het laatst werd gezien', aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef bij de politie.

Het gaat om vermiste mannen, vrouwen en kinderen die mogelijk zijn omgebracht, zelfmoord pleegden of een ongeluk kregen en niet zijn teruggevonden. Verder is er een categorie die bewust verdween en bijvoorbeeld met een andere identiteit naar het buitenland vertrok.

De politie heeft dankzij de hulp van het onderzoekscentrum Bureau Beke, talloze politiemedewerkers en de databases van het televisieprogramma TROS Vermist een inhaalslag kunnen maken bij het in kaart brengen van alle zaken waarbij mensen in Nederland of Nederlanders in het buitenland zonder aanwijsbare reden zijn verdwenen. De politie hield vermisten op diverse lijsten bij, maar dat gebeurde niet landelijk. Om te garanderen dat de lijst goed bijgehouden wordt, gaat de politie de lijst opnemen en bijhouden in Summ-IT, het landelijke opsporingssysteem voor de recherche.

40.000 meldingen
De politie ontvangt jaarlijks 40.000 meldingen van vermissing. In ongeveer 80 procent van de gevallen wordt de vermiste binnen 48 uur teruggevonden of is het duidelijk wat er aan de hand is.

Meer over