Landelijk register voor borstvergrotingen

Er komt een landelijk register waar alle gegevens rond geplaatste borstimplantaten worden verzameld. Te vaak belanden die gegevens nu bij het 'grofvuil', stelt Irene Mathijssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Frans Bosman
Artsen tijdens een borstoperatie. Beeld ANP
Artsen tijdens een borstoperatie.Beeld ANP

Met een centraal register vallen vrouwen makkelijk op te sporen wanneer een implantaat schadelijk blijkt te zijn. Vooral zelfstandige klinieken voeren borstvergrotingen uit.

Uit concurrentieoverwegingen houden zij gegevens in eigen beheer. Maar als een kliniek sluit of failliet gaat, blijken vaak patiëntengegevens en het merk en type implantaten te zijn verdwenen. Volgens Mathijssen laat de affaire rond de afgekeurde implantaten van het Franse merk Poly Implant Prothèse (PIP) de noodzaak van een dergelijk register zien. De centrale databank zou aan kunnen sluiten bij registers als die voor borstkanker.

De PIP-implantaten hebben de privéklinieken en ziekenhuizen de afgelopen maanden veel extra werk bezorgd. In Nederland zijn er ongeveer 2700 verkocht. Bij de Boerhaave Kliniek in Amsterdam is 95 procent van de vrouwen die dergelijke protheses hebben gekregen nu getraceerd.

Het Meldpunt Klachten Siliconen wil alle siliconenimplantaten verbieden. Het meldpunt zegt veel klachten over implantaten te hebben binnengekregen.

Meer over