Lagere inkomens profiteren nauwelijks van bouwwoede

Het aandeel betaalbare woningen in Amsterdam verdampt razendsnel. De behoefte aan goedkope huizen is in 2025 veel hoger dan het aanbod, waardoor arme Amsterdammers moeten verhuizen.

Michiel Couzy
Het gemeentebestuur wil maatregelen nemen om betaalbaar wonen te stimuleren Beeld ANP
Het gemeentebestuur wil maatregelen nemen om betaalbaar wonen te stimulerenBeeld ANP

De pleitbezorgers van meer betaalbare huurhuizen in de stad krijgen steun uit weten­schappelijke hoek. Zo pleiten de bekende Amerikaanse socioloog Richard Florida en de Amsterdamse wetenschapper Cody Hochstenbach voor betaalbare huurhuizen in de stad om de toenemende ongelijkheid af te remmen.

De praktijk is anders. Betaalbare huisvesting staat onder grote druk, blijkt uit berekeningen die de gemeente liet uitvoeren voor haar woonbeleid Woonagenda 2025.

Nu bestaat nog ruim 57 procent van de Amsterdamse woningmarkt uit sociale huur. Die huizen zijn bereikbaar voor mensen die maximaal 35.000 euro bruto per jaar verdienen.

Iets meer dan 17 procent is geschikt voor middeninkomens, met een inkomen tot anderhalf keer modaal, ofwel 52.000 euro.

De stad bouwt de komende jaren 50.000 woningen en breidt zo uit tot ruim 900.000 inwoners in 2025.

Dat zijn vooral dure huizen, blijkt uit de voorspellingen. Lagere inkomens profiteren nauwelijks van de bouwwoede. Het aandeel sociale huur in de stad neemt af tot 39 procent in 2025, een historisch dieptepunt.

Het segment dat geschikt is voor middeninkomens neemt iets toe, tot meer dan 20 procent.

De betaalbaarheid in de stad staat onder zware druk, zegt wethouder Laurens Ivens. Hij noemt de afname van de sociale huursector 'bizar'.

Dat roept een SP'er al snel, beseft hij. Daarom heeft de gemeente ook onderzoek laten uitvoeren naar de wensen van ruim 6800 Amsterdammers. Hieruit blijkt dat ongeveer 49 procent is aangewezen op goedkope huur.

Dreiging komt uit
Kortom: de vraag naar betaalbare woningen is straks nog veel groter dan het aanbod. Hierdoor dreigt precies te gebeuren waarvoor Florida en Hochstenbach waarschuwen: de minder draagkrachtige Amsterdammers moeten vertrekken.

Het college neemt maatregelen. Zo zal Amsterdam vanaf 2017 elk jaar 1500 middeldure huurwoningen bouwen, waarbij is vastgelegd dat de huur 25 jaar met niet meer dan de inflatie mag worden verhoogd.

De gemeente gaat ook dit jaar nog kijken of het vermogen van de huurder kan meetellen bij de toewijzing van een goedkope huurwoning.

Nu telt alleen het inkomen. "Dan kan het voorkomen dat iemand zijn kapitale villa verkoopt en vervolgens in een sociale huurwoning trekt," zegt Ivens. "Dat is onrechtvaardig."

Geen loting meer
De wethouder gaat verder een einde maken aan de lotingen bij sociale huurwoningen. "Wij willen een rechtvaardigheidstoets inbouwen: wie heeft de woning het meest nodig en bij wie past het huis het best?"

Ivens heeft ook plannen voor de jaren hierna, zoals hardere afspraken met corporaties over de verkoop van sociale huurwoningen en de verhuur van duurdere huizen aan middeninkomens. Maar daarover zal de volgende wethouder Wonen moeten beslissen.

Lees ook: Dit zijn de 4 ongelijkheden in de stad

Meer over