Laatste werken Stuyvesantcollectie onder de hamer

Veilinghuis AAG in Amsterdam veilt op 2 juli het laatste en grootste deel van de Peter Stuyvesantcollectie. Er komen 722 schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafieken, sculpturen en foto's onder de hamer, van kunstenaars als Armando, Lucebert en Klaas Gubbels.

Een man brengt een bod uit op een stuk van van de Peter Stuyvesant-collectie. Bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam ging in 2010 het eerste deel van de collectie onder de hamer. Beeld ANP
Een man brengt een bod uit op een stuk van van de Peter Stuyvesant-collectie. Bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam ging in 2010 het eerste deel van de collectie onder de hamer.Beeld ANP

De Peter Stuyvesantcollectie van tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit ter veiling is gebracht. Bij Sotheby's in Amsterdam werden in 2010 en 2011 in drie delen al ruim 500 werken geveild, met een totale opbrengst van bijna 18 miljoen euro.

De verzameling geldt als de eerste bedrijfscollectie van Nederland. De kunst werd verzameld om de monotone werkomstandigheden van de arbeiders in de sigarettenfabriek in Zevenaar te verbeteren. In 2008 sloot de fabriek, met als gevolg dat de collectie achter gesloten deuren in opslag verbleef.

Een van de hoogtepunten op de veiling bij AAG is een serie van 180 foto's die bekendstaat als de Dunhill Dutch Photography Collection. Fotografen Govert de Roos en Paul Huf brachten de verzameling in de jaren '80 bijeen omdat ze zich eraan stoorden dat er nog geen goed overzicht bestond van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

Meer over