Laat je wassen door vreemden in badhuis Rietveld Pavilion

In het Rietveld Pavilion, bij de academie, staat vrijdag en zaterdag een badhuis, waar mensen worden uitgenodigd elkaar te wassen. Kunstenaar Tina Reden (25) legt uit.

Tom Kieft
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Als je en mede-organisator Liza Strakhova (26) het over wassen hebben, bedoelen jullie dan ook echt wassen?
"Ja. We nodigen mensen uit elkaar of zichzelf te komen wassen. We hebben daarvoor alles klaarstaan, zoals emmers en zeep. Als badgasten dat willen, zullen wij ze ook zelf wassen. Daarnaast worden er lezingen gehouden en organiseren we bijvoorbeeld wasoefeningen, om het verblijf hier zo comfortabel mogelijk te maken."

Hoe lang mag je in het badhuis ­blijven?
"Je mag even langswippen om je op te frissen voordat je naar huis of naar bed gaat, maar je mag ook een paar uur blijven hangen. Als je vrijdag of zaterdag denkt langs te komen, douche thuis dan vooral niet te lang. Dat zou waterverspilling zijn."

Moet je een zwembroek aan?
"Dat hoeft niet. Je mag badkleding meenemen, maar het staat je ook vrij om met alleen een handdoek of naakt te baden."

Wat is het doel van het experiment?
"Wij hebben voor onze studie vergelijkbare proeven gedaan. We willen met dit experiment adresseren hoe weinig we anderen naakt zien, buiten het seksuele om. We zijn benieuwd hoe mensen zich zullen gedragen in een gemeenschappelijke badplaats."

Vrees je niet dat mensen het maar vies vinden of niet durven komen?
"Vooropstaat dat we een veilige omgeving creëren, waar mensen zich op hun gemak voelen. Verder proberen we zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Je weet nooit hoeveel mensen er komen of hoe zij met elkaar omgaan in een nieuwe situatie. Dat maakt het juist interessant."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over