'La Rose was de beste stadsdeelvoorzitter van allemaal'

Hij had geen moment geaarzeld of hij zijn ambtsketen zou dragen, zei burgemeester Eberhard van der Laan met nadruk in zijn speech. Het voortijdige en gedwongen vertrek van Marcel La Rose als stadsdeelvoorzitter van Zuidoost mocht een waardig afscheid met alle egards niet in de weg staan, wilde hij maar zeggen.

Patrick Meershoek
Marcel la Rose luistert samen met zijn vrouw en dochter naar de mensen die hem toespreken. Beeld Auke van der Hoek
Marcel la Rose luistert samen met zijn vrouw en dochter naar de mensen die hem toespreken.Beeld Auke van der Hoek

Daarom was Van der Laan dinsdagmiddag naar de foyer van het Bijlmer Parktheater gekomen om La Rose namens het college en de gemeenteraad te bedanken voor diens inspanningen als bestuurder.

Het was een kleine speldenprik van de burgemeester, die daarmee voorbij ging aan de uitdrukkelijke wens van de fractie van de PvdA in de deelraad om van de afscheidsreceptie geen politiek platform te maken. Het conflict tussen een deel van de fractie en de voormalige stadsdeelvoorzitter leidde deze zomer tot het vertrek van La Rose, twee jaar nadat hij op een sensationeel verlopen ledenvergadering door de achterban van de PvdA tot lijsttrekker was uitgeroepen.

De PvdA ontbrak gisteren in de lange stoet van sprekers die duidelijk maakten het vertrek van La Rose te betreuren. Politiecommissaris Ad Smit: 'Ik heb in mijn jaren in Zuidoost heel wat stadsdeelvoorzitters versleten. Wat mij betreft, was jij de beste van allemaal.' Radiomaker Frank Mansro bedankte La Rose voor zijn verdiensten voor de Surinaamse gemeenschap. 'Het is jammer dat op straat zo veel rare verhalen worden verteld. Wij weten dat de werkelijkheid anders is. Jij wilde de gemeenschap juist bij elkaar houden.'

Over de oorzaken van het conflict werden gisteren weinig woorden vuil gemaakt. Dat gebeurt ongetwijfeld vanavond wel, wanneer de leden van de PvdA in Zuidoost met elkaar in gesprek gaan over het vorige maand verschenen rapport van Walter Etty over de crisis binnen de afdeling.

Van der Laan had geen moment geaarzeld of hij zijn ambtsketen zou dragen. Beeld Auke van der Hoek
Van der Laan had geen moment geaarzeld of hij zijn ambtsketen zou dragen.Beeld Auke van der Hoek
Meer over