Plus

La Danseuse

Hoeveel historische verzinsels mag je opvoeren in een film? De makers van La Danseuse fantaseren er stevig op los.

Jos van der Burg
La Danseuse Beeld -
La DanseuseBeeld -

De film over danseres Loie Fuller (1862-1928) bevat veel historische onzin, maar geeft óók een fraai beeld van de belle époque.

De Amerikaanse Loie Fuller was aan het einde van de negentiende eeuw in Parijs een danssensatie. Haar specialiteit was, oneerbiedig gezegd, wapperen met de uit tientallen meters zijde bestaande gewaden waarin zij was gehuld.

Het resultaat deed denken aan ontluikende bloemen en maakte door de uitgekiende belichting een feeërieke en sprookjesachtige indruk. Fuller werd een art-nouveau-icoon. Toulouse Lautrec portretteerde haar op zijn affiches en de gebroeders Lumière filmden haar beroemde serpentinedans (te zien op YouTube).

Dramatische verzinsels
Met La Danseuse brengt debuterend regisseur Stéphanie Di Giusto een eerbetoon aan de vrouw die met haar expressionistische benadering aan de wieg stond van de moderne dans.

Omdat Fullers leven niet overliep van drama - ze leefde voor de dans - heeft Di Giusto de film opgepept met dramatische verzinsels. Daarin gaat ze buitengewoon ver. Zo is het onzin dat Fullers vader werd doodgeschoten en dat haar moeder niet wilde dat ze danseres werd. Fuller stond als kind al op de planken in vaudevilletheaters.

Manipulerend kreng
Ook was ze in Amerika al beroemd voor ze zich rond 1890 in Parijs vestigde. Compleet verzonnen is ook dat Fuller - vol overgave gespeeld door de Franse zangeres en actrice Soko - in Parijs valt voor de charmes van de vijftien jaar jongere Isadora Duncan (Lily-Rose Depp, de dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis).

In het melodrama is zij een manipulerend kreng dat Fuller misbruikt voor haar danscarrière. In werkelijkheid hadden de twee niets met elkaar te maken en respecteerden zij elkaars werk.

Nee, voor de historische feiten moeten we niet bij La Danseuse zijn, maar de aankleding is fraai; om de sfeer van de belle époque op te roepen is alles uit de kast getrokken. Ook maakt de film de sensatie voelbaar die Fullers spectaculaire performances teweegbrachten. La Danseuse is een fraaie kijkdoos.

La Danseuse

Regie Stéphanie Di Giusto
Met Soko, Lily-Rose Depp
Te zien in Cinecenter, City

Meer over