'Kwart afgestudeerden opleiding Journalistiek Windesheim had geen diploma mogen krijgen'

Een kwart van de afgestudeerden na 2009 van de opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim had geen diploma mogen krijgen. 23 procent van de onderzochte onderzoeksverslagen was ondermaats, datzelfde geldt voor 9 procent van de stageverslagen.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dat blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke commissies naar de kwaliteit van de opleiding. Bestuursvoorzitter Albert Cornelissen van Windesheim bracht de resultaten daarvan dinsdag via het ANP naar buiten. 'Ik ben redelijk opgelucht dat het aantal ondermaatse stageverslagen relatief meeviel. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van onze opleiding. Maar ook hier is ieder geval er een te veel.'

In totaal 360 mensen zijn na september 2009 afgestudeerd. 86 van hen zijn kregen het diploma met een stageverslag of onderzoeksverslag, of beide, dat later als hbo-onwaardig is beoordeeld.

Geldige diploma's

Ondanks de onvoldoende in tweede instantie, blijven alle uitgegeven diploma's geldig. 'Die diploma's zijn afgegeven en rechtsgeldig, dat is in de wet zo geregeld', aldus Cornelissen. Alle ex-studenten krijgen wel de kans om ergens de komende twee jaar een masterclass te volgen als compensatie.

De opleiding journalistiek kwam eind vorig jaar in opspraak toen bleek dat er ten onrechte diploma's waren uitgegeven. De Zwolse instelling heeft tot 1 april de tijd gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) om met een herstelplan te komen. Dat gaat zich volgens Cornelissen vooral toespitsen op het opnieuw beoordelen van de stageplekken, de borging van de beoordeling en de inhoud van de onderzoeksopdracht verbeteren.

Journalistiek
'De eindbeoordeling moet strakker geregeld worden. Voorheen werd er geregeld geen onderbouwing gegeven van het eindcijfer.' De docenten die een afstuderende student beoordelen, moeten nu vooraf al aangeven waarop ze gaan beoordelen en wat de criteria voor een voldoende of onvoldoende zijn. Op die manier is de controle makkelijker.

De opleiding journalistiek van hogeschool Windesheim werd ongeveer een jaar geleden door de Inspectie van het Onderwijs 'voor verbetering vatbaar' genoemd. 'We zijn direct begonnen met het doorvoeren van verbeteringen', meldt de collegevoorzitter. Waarom het niveau van de opleiding de afgelopen jaren is afgegleden, is volgens hem onderwerp van onderzoek. 'Duidelijk is wel dat er geen concessies meer worden gedaan. Het is niet zo dat de lat omhoog gaat, de lat komt weer op de plek waar die hoort.'

Het hoger beroepsonderwijs lag het laatste jaar flink onder vuur. Het balletje kwam aan het rollen door hogeschool Inholland waar de onderwijskwaliteit nogal te wensen overliet. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie bleek vervolgens dat ook op andere hbo's - waaronder Windesheim - de kwaliteit beter kon.

Meer over