Kunstenaars en buurt in Nieuw-West tegenover elkaar om straatkunst

Het is de omgekeerde wereld: de kunstenaars van broedplaats HW10 in Nieuw-West stemmen voor de verwijdering van een kunstwerk, terwijl de buurt juist voor het behoud ervan vecht.

Tom Kieft
Onder de buurtbewoners bestaat het idee dat een door een buurtgenoot geplaatste muurschildering juist bij de broedplaats hoort. Beeld Sandra Vervoort
Onder de buurtbewoners bestaat het idee dat een door een buurtgenoot geplaatste muurschildering juist bij de broedplaats hoort.Beeld Sandra Vervoort

Ze kijkt dromerig uit haar ogen, de handgeschilderde zwart-witte dame op de bakstenen muur van de culturele broedplaats HW10 in Slotervaart. De buurt is verknocht aan het werk, dat een maand geleden onaangekondigd op de muur is geplaatst.

Maar voor de atelierhouders is de schildering op de muur van hun gebouw een doorn in het oog: zij willen het van de muur hebben en jagen daarmee de hele buurt tegen zich in het harnas.

Positieve bijdrage
Het kunstwerk is het initatief van buurtbewoner Jurriaan Momberg. De buurt mist volgens hem gezelligheid en hij vroeg daarom zijn vriend, de kunstenaar Nils Westergard, om een schilderwerk op de broedplaats te laten schilderen. Die plaatste de schildering in de nacht van 13 oktober.

"Het was misschien wat brutaal, maar wel met de beste bedoelingen," zegt Momberg. "We hebben hier in de buurt niets. Geen koffietentjes, geen kunst, alleen de broedplaats, maar daar zien we als buurtbewoner niet veel van. De schildering kan de buurt wat opfleuren."

Benoemenswaardig
De huurders van HW10 vinden het enthousiasme van Momberg benoemenswaardig, maar zijn over zijn impulsieve werkwijze niet te spreken.

"We doen in onze broedplaats juist alles in goed overleg," legt Jan Jacob Borstlap uit. Hij deelt samen met zijn vriendin een atelier in HW10. "We delen de ruimte met meer dan dertig kunstenaars en bewoners. Als er zomaar iets op de muur kan worden gezet wordt de harmonie in de broedplaats verstoord."

Stemming
Onder leiding van de beheerder van de broedplaats Urban Resort werd besloten te stemmen over de toekomst van de muurschildering. De conclusie luidde dat het merendeel van de kunstenaars het kunstwerk weg wil hebben.

Maar in het korte bestaan had de buurt het kunstwerk al in het hart gesloten. Via Facebook en buurtkranten Westerpost en de Nieuw-West Express was het nieuws dat het werk zou worden verwijderd snel verspreid. De buurtbewoners schrijven op een besloten Facebookpagina dat zij het niet alleen zonde vinden als het specifieke werk zou worden verwijderd, ook bestaat het idee dat een door een buurtgenoot geplaatste muurschildering juist bij de broedplaats hoort.

Trump
Borstlap zegt dat de betrokkenheid met de buurt voor de broedplaats heel belangrijk is, maar of dat betekent dat het kunstwerk zal blijven kan hij nog niet zeggen. "We zijn nog druk in bespreking en doen ons best om het met zijn allen tot een positief einde te brengen."

En wat vindt de kunstenaar zelf? Die houdt zich afzijdig. "Ik heb hem er nog niet over gesproken," zegt Momberg. "Hij woont in Amerika en heeft wel genoeg aan zijn hoofd nu Trump heeft gewonnen."

Meer over