Kunst in oude bordelen

AMSTERDAM - In de bordelen in de Bergstraat en in de Korsjespoortsteeg die door woningstichting De Key worden overgenomen, komen geen modeateliers, maar woon- en werkruimte voor kunstenaars. De Key is van plan met Topstad Amsterdam en Kunstenaars en co. Een aantal 'toptalenten van nu' te selecteren die voor tijdelijke vestiging in deze zogenoemde Schellingpanden in aanmerking komen.

In de bordelen die vorig jaar door nv Stadsgoed (dochteronderneming van woningcorporatie Het Oosten) werden aangekocht van pornobaron Charles Geerts, werden voor in eerste instantie een jaar talentvolle modeontwerpers gevestigd. ''Het presenteren van kunst sluit aan op die initiatieven,'' aldus een woordvoerder van De Key.

De aankoop van de Schellingpanden past in het eind vorig jaar door de gemeente gelanceerde project 1012 (de postcode van de binnenstad). De gemeente wil de prostitutie terugdringen naar vooral de Oudezijds Achterburgwal. Eerder werden bordelen op en rond het Oudekerksplein opgekocht. Van Geerts werden nog eens achttien bordelen overgenomen.

Die miljoenentransacties werden afgesloten door Stadsgoed en ook door woningcorporatie Ymere. De aankoop van de panden in de Bergstraat en omgeving wordt nu uitgevoerd door De Principaal bv, een dochter van De Key. ''Met de aankoop willen we de woonfunctie versterken in het gebied, de historische bebouwing bewaren en het leefklimaat in het 1012-gebied verbeteren,'' aldus de woordvoerder.

Het gaat dit keer om tien panden: Lijnbaanssteeg 4, Oude Nieuw-straat 21 en 23, Korsjespoortsteeg 9, 12 en 23, en de Bergstraat 4, 7, 14 en 16. Alle panden zijn eigendom van ondernemer Willem Schelling, althans van diens bv's Wagoneer Onroerend Goed en W.J.M. Schelling Holding. Welk bedrag De Principaal moet neertellen is onbekend, maar aangenomen mag worden dat het ook dit keer gaat om miljoenen.

Schelling, officieel woonachtig op Tenerife, was vanmorgen niet te bereiken voor commentaar, maar hij gaat gezien zijn leeftijd (61) vermoedelijk met pensioen.

Op 18 juli werd tussen De Principaal en Schelling een voorlopig koopcontract getekend. Met de aankoop wordt het betreffende gebied (grachtengordel-west) nagenoeg prostitutievrij. (HET PAROOL)

Kunst in oude bordelen Beeld
Kunst in oude bordelen
Meer over