Plus

Kroongetuige Nabil B. verhaalt over forse reeks liquidaties

In het moeilijk doordringbare milieu van criminelen van Marokkaanse origine brengt justitie een bom tot ontploffing. Kroongetuige Nabil B. (30) verhaalt over een forse reeks liquidaties in de regio's Amsterdam en Utrecht.

Paul Vugts
De rechtbank op Schiphol waar het OM vrijdag de nieuwe kroongetuige presenteerde. Beeld ANP
De rechtbank op Schiphol waar het OM vrijdag de nieuwe kroongetuige presenteerde.Beeld ANP

Zijn naam werd in de Amsterdamse en de Utrechts onderwereld lang gefluisterd, maar de laatste jaren is hij steeds openlijker van vele liquidaties beschuldigd: Redouan T. (40) uit Vianen, 'De Neus'. Het bewijs bleef dun. Nu vieren recherche en justitie een doorbraak door Utrechter Nabil B. (30), die vrijdag als kroongetuige werd gepresenteerd.

Hij schetst volgens officieren van justitie Cynthia de Jong en Justin Louman 'een ontluisterend beeld van de wrede en meedogenloze manier waarop moordopdrachten worden uitgezet' door T.'s groep - voor liquidaties van rivalen én leden van het eigen kamp.

De spijtoptant spreekt over liquidaties, moordpogingen en voorbereidingen. Hij liet zich eind vorig jaar uit angst en 'gewetensnood' met een wapen arresteren in Amsterdam. Op 27 december 2017 sloot hij een kroongetuigendeal.

Opdrachtgevers
Een rechercheteam probeert de opdrachtgevers voor de onderwereldmoorden te achterhalen. B. heeft ook zijn versleutelde telefoons en een Iphone afgegeven. Hij wijst niet alleen Redouan T. aan als opdrachtgever, maar ook de broers Saïd en Mohamed R., als tussenpersonen.

Hij zegt gestolen auto's te hebben geregeld voor de groep en foto's van een doelwit te hebben gemaakt. Mohamed R. is eind vorig jaar gearresteerd nadat hij was beschoten. Redouan T. en Saïd R. zijn voortvluchtig. Tot zijn schrik zag Nabil B. naar eigen zeggen dat een door hem geregelde auto gebruikt was bij de liquidatie van Utrechter Hakim Changachi op 12 januari vorig jaar in Utrecht-Overvecht.

Dat was een vergissing. Zijn door B. geobserveerde buurtgenoot Khalid H., 'Imo', was het eigenlijke doelwit. Twee dagen later probeerde de groep H. alsnog te vermoorden. Voor de uitvoering van de moord en de moordpoging zit een groepje Amsterdammers vast.

Hoofdpijn
De familie Changachi, waarmee Nabil B. bevriend was, kwam er snel achter dat hij betrokken was bij de blunder waardoor Hakim was vermoord. B. zegt dat Redouan T. hem via Saïd en Mohamed R. opdroeg de familie te zeggen dat een ander de moordopdracht had gegeven. Anders zou hij 'hoofdpijn' worden en zelf worden doodgeschoten.

In versleuteld berichtenverkeer bespraken zijn beweerde opdrachtgevers dat ze 'iedereen van hem laten slapen' (doodschieten) als B. namen zou noemen. 'Wie praat die gaat'.

In het criminele milieu ging men er al lang van uit dat een kroongetuige met de politie praatte, maar B.'s onthullingen slaan niettemin in als een bom. In rivaliserende gelederen zorgen ze voor euforie.

De aanklagers presenteerden de kroongetuige vrijdagmiddag in een zaal vol rechercheurs op een inleidende zitting over de liquidatie van Changachi en de verijdelde moordpoging op Khalid H. Advocaat Derk Wiersum lichtte Nabil B.'s stap toe.

De moorden van de groep waren 'aan zijn geweten gaan knagen' en 'de vergismoord op Hakim Changachi veranderde alles'. "Mijn cliënt neemt zijn verantwoordelijkheid en accepteert de vergaande consequenties voor hem en anderen."

Advocaat Inez Weski: 'De verhalen worden steeds wilder'

Advocaat Inez Weski van Redouan T. heeft de verklaringen nog niet ontvangen en 'weet dus nog niet wat de man precies te zeggen heeft'. "In algemene zin merk ik al jaren dat wat kroongetuigen zeggen, vaak niet is wat men zelf geweten heeft," zegt Weski. "Men spreekt naar aanleiding van wat door het Openbaar Ministerie beloofd is."

Doordat de laatste jaren 'de meest wilde desinformatie is verspreid' over T. - ook op websites, in tijdschriften, artikelen, een boek en een onder criminelen verspreide moordlijst - is volgens Weski 'nog maar heel lastig te onderscheiden wat een spreker zelf beleefd heeft'.

"De verhalen worden steeds wilder. Mijn cliënt wordt geacht zich daartegen te verdedigen, maar dat gaat bijna niet als de hele omgeving al heeft geroepen dat je schuldig bent aan de vreselijkste misdrijven." Weski zegt benieuwd te zijn naar B.'s biecht. "Maar het is nog maar de vraag wat daarvan uiteindelijk overblijft. Wat ik uit de pers van zijn verhalen begrijp, lijken die op fictie gebaseerd."

Advocaat Yassine Bouchikhi van Mohamed R. vroeg de rechters tevergeefs om diens vrijlating omdat B.'s verklaringen voor hem 'nog niet toetsbaar' zijn en 'misschien wel de prullenbak in moeten'. De zaak zal nog lang slepen. Wanneer die verder gaat, is nog onduidelijk.

Meer over