Update

Kromowidjojo wint goud op 100 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo heeft bij de Olympische Spelen goud veroverd op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse zwemster wint in een tijd van 53,00. Ze troefde hiermee de Wit-Russische wereldkampioene Aliaksandra Herasimenia (53,38) af. Het brons ging naar de Chinese Yi Tang in 53,44.

null Beeld ap
Beeld ap

Voor Kromowidjojo is het haar eerste individuele succes op de Spelen. In Londen won ze eerder zilver op de 4x100 vrij. Vier jaar geleden in Peking won ze met de Nederlandse vrouwen de titel op deze estafette. Ze trad met haar titel in de voetsporen van Inge de Bruijn, die in 2000 het goud op het koninginnennummer won.

Kromowidjojo tikte na de eerste 50 meter niet als eerste aan, maar zette daarna een succesvolle inhaalrace in.

De Groningse zorgde voor het tweede Nederlandse goud in Londen na Marianne Vos op de wegwedstrijd.

In een olympisch zwemtoernooi waar reputaties sneuvelen alsof het een slagveld is, maakte Ranomi Kromowidjojo op een bewonderenswaardige manier de hoge verwachtingen waar.

De topfavoriete liet zich niet van de wijs brengen door de talloze surprises in het Londense Aquatics Centre en onderstreepte op het koninginnennummer, de 100 vrij, wat eigenlijk iedereen al wist: 'Kromo' is van een buitencategorie.

Toen de 21-jarige Groningse zich afgelopen april voor een laatste keer écht wilde testen met het oog op 'Londen', zwom Kromowidjojo al een tijd van 52,75 seconden. Veruit 's werelds beste prestatie ooit in 'gewoon' textiel. Dat de zwemster sindsdien als grootste kanshebster op olympisch goud werd omschreven, deerde haar geen moment. Dat vond ze namelijk zelf ook.

Die status maakte ze donderdagavond om 21.42 uur meer dan waar. Met een machtig optreden veroverde ze haar eerste gouden olympische medaille op een individueel nummer. En ook al komt die titel niet zomaar uit de lucht vallen, de recente onverwachte nederlagen van toppers als Michael Phelps en Federica Pellegrini, onderstrepen hoe uniek haar prestatie is.

'Ik denk dat we soms onderschatten hoe groot dit evenement is en dat er écht maar een paar zijn die ermee kunnen omgaa', vond ook haar coach Jacco Verhaeren.

Iedereen prepareert zich tot het uiterst voor de Olympische Spelen. Eenmaal op het startblok worden vooral op basis van mentaliteit de winnaars van de verliezers gescheiden. 'Het heeft vaak niet zoveel te maken met vorm, maar met beleving', doceerde Verhaeren. 'Hoe ga je naar een wedstrijd toe? Geloof je in jezelf? En kun je op dit podium opstaan?'

Kromowidjojo slaagde daarin glansrijk. Ze lijkt de explosiviteit van haar Surinaamse vader te combineren met de nuchterheid van haar Groningse moeder. Een gouden mix. 'Ranomi laat zich nooit door iemand of een omstandigheid gek maken. Ze kan zich uitmuntend vasthouden aan een plan. Dát maakt haar zo goed', zei hij. 'En laten we niet vergeten: ze heeft een ongelooflijke zwemkwaliteit.'

Daarnaast beschikt ze over het talent om de ervaringen, kennis en aanwijzingen van haar coach optimaal te gebruiken in haar dagelijkse missie om een betere zwemster te worden. Want óók dat is niet vanzelfsprekend.

'Hoewel we bij iedereen hetzelfde doen, pakt de één het op en de ander niet', keek Verhaeren terug naar de afgelopen jaren. 'Dat is een gave; dat kan niet iedereen. Anders zouden we hier alleen maar winnaars hebben, terwijl iedereen weet dat er dagelijks 10.000 sporters in een eetzaal van het olympisch dorp zitten en er daarvan maar 500 het podium halen. De rest verliest.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over