Kroes wil innovatieve buitenlandse start-ups naar Amsterdam halen

Neelie Kroes gaat innovatieve buitenlandse start-ups overhalen om naar hier te verkassen. De komende anderhalf jaar fungeert zij als een soort ambassadeur voor het vestigingsklimaat in Nederland en Amsterdam in het bijzonder.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Kroes, tot voor kort EU-commissaris voor de Digitale Agenda, geeft als 'special envoy' leiding aan een platform dat startende ondernemers in Amsterdam een voedingsbodem moet bieden voor snelle groei. Dat nieuwe platform, StartupDelta, vestigt zich op marineterrein Kattenburg.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken vanmorgen bekendgemaakt. Nederland moet zo uitgroeien tot hét Europese centrum voor start-ups.

In StartupDelta werken het ministerie en Amsterdam samen met kennisinstellingen, financiers, grote bedrijven en andere start-ups. Kamp belooft te zorgen voor financiering, passende regels en een nieuwe toelatingsregeling voor nieuwkomers van buiten de EU.

Dat Kroes zich in Amsterdam vestigt is niet toevallig. De internationale uitstraling en de aantrekkingskracht op jongeren maken Amsterdam volgens Kamp tot het ideale visitekaartje. Daar komt bij dat de stad door het internetknooppunt AMS-IX ook een uitgelezen digitale infrastructuur heeft voor de start-ups, veelal ict-bedrijven.

Vanaf januari wordt het marineterrein op het eiland Kattenburg langzaam maar zeker opengesteld. In de eerste helft van 2016 doet het dienst als vergaderlocatie, wanneer Nederland voorzitter is van de EU. Volgens de gemeente kan het terrein, dat eeuwenlang afgesloten was voor Amsterdammers, de komende jaren een hotspot voor innovatieve bedrijvigheid worden.

Volgens wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) sluit de StartupDelta nauw aan bij alles wat er al gebeurt in Amsterdam op het gebied van innovatie en start-ups. "Neelie Kroes brengt ons met haar fantastische netwerk, kennis en ervaring extra power."

Meer over