Kritiek op 'kraken' GroenLinks

AMSTERDAM - De weigering van GroenLinks zich te distantiëren van de kraakactie door haar eigen politieke jongerenorganisatie en die van de SP, leidt tot kritiek van de oppositie in de gemeenteraad.

Gisteren noemde het Openbaar Ministerie (OM) de kraak van twee woningen in de Pijp onrechtmatig en gelastte het de arrestatie van de krakers van Dwars, gelieerd aan GroenLinks, en Rood, de jongerenclub van de SP. GroenLinks-raadslid Marco de Goede ziet daarin geen reden afstand te nemen van de krakers, die sinds vorige week zondag in de woningen zitten. Hij vindt dat de rechter de zaak moet toetsen. Pas daarna kan eventueel worden overgegaan tot ontruiming, aldus De Goede.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen stelt dat collegepartij GroenLinks zich verschuilt achter procedures. Zijn VVD-collega Eric van der Burg noemt het 'kwalijk dat GroenLinks de opstelling van het OM niet aangrijpt om haar achterban terug te fluiten'. ''Politieke partijen moeten zich niet bezig houden met het begaan van wetsovertredingen. Dit onderstreept het nut van een kraakverbod.''
De krakers zelf zeggen dat het OM hen probeert 'weg te pesten' via een 'intimiderend mediaoffensief'. De krakers benadrukken dat de twee woningen al een paar jaar leeg stonden. Justitie en woningcorporatie Ymere, eigenaar van het pand in de Eerste Jan Steenstraat, stellen dat er langdurige renovatiewerkzaamheden gaande waren, die nu vertraging oplopen.

Volgens Dwars en Rood vreest justitie dat er een 'positieve impuls' uitgaat van de kraakactie. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over