Kritiek op komst pro-Assad zanger naar Concertgebouw

De Libanese zanger Melhem Zein, die woensdag in het Concertgebouw zingt, zou Bashar al-Assad en Hezbollah steunen. Critici hekelen zijn komst.

Lorianne van Gelder
De zanger deed in 2005 mee aan het Libanese Idols, Superstar. Beeld ANP
De zanger deed in 2005 mee aan het Libanese Idols, Superstar.Beeld ANP

Zein komt in het kader van het Turning East festival voor Arabische en midden-oosterse muziek naar de concerthal. Maar de Libanese zanger nam in de begindagen van de Syrische oorlog een loflied op het Syrië van dictator Assad op ('Baddi ghaazil Suriya') en spreekt zich regelmatig in de media positief uit over zowel Hezbollah als Assad.

Bij een optreden in Berlijn in 2012 riep het aanwezige publiek 'Bashar Bashar' aan het eind van een van zijn liedjes. Ze zongen 'God, Syrië, en Bashar; meer hebben we niet nodig'.

Vlaggen
Rena Netjes, arabiste en oud-correspondent in Egypte, en Jan Jaap de Ruiter, arabist verbonden aan Tilburg University, hekelen de programmering van het Concertgebouw.

Toen de journalist het Concertgebouw op de sympathiëen van de zanger wees, reageerde men daar verrast. "Ze wisten het gewoon niet. Terwijl mensen moeten weten voor wie ze klappen," aldus Netjes. "Pro-Assad-types gaan hier waarschijnlijk wel heen." Jan Jaap de Ruiter vreest zelfs dat de naam van Assad in de concertzaal kan worden gescandeerd, of dat er met vlaggen wordt gezwaaid.

Netjes voert aan dat Zein ook zijn pro-Hezbollahstandpunt niet onder stoelen of banken steekt. "Op Engelse en Arabische nieuwssites karakteriseert Zein Hezbollah toch vooral als verzetsbeweging," zegt Netjes. Ze zegt dat Syrische collega's de programmering van Zein 'een klap in het gezicht' vinden.

Idols
Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, zegt geen politiek binnen te willen halen. Maar nadat Netjes haar zorgen over Zein had gemeld, is hij navraag gaan doen bij zijn culturele adviseurs. "Die hebben mij verzekerd dat hij niet aan de verkeerde kant staat en zich verre van politiek houdt."

Melhem Zein deed in 2003 mee aan het Libanese Idols, Superstar. Hij won niet, maar heeft sindsdien een succesvolle zangcarrière. Hij wordt geprezen om zijn veelzijdige stem die verschillende Arabische muziekstijlen aankan. Het Turning East-festival begint vandaag en is onder meer bedoeld om publiek met wortels in Arabische landen te trekken.

Meer over