Kritiek op Duitse geheime dienst: al in 2005 informatie over NSU

De Duitse geheime dienst BfV had al in 2005 de beschikking over een cd met het opschrift NSU/NSDAP. NSU is de extreemrechtse organisatie die nu verantwoordelijk wordt gehouden voor ongeveer tien moorden op buitenlanders. NSDAP verwijst naar de partij van Adolf Hitler.

Redactie
Verdachte van lidmaatschap van de NSU in de rechtbank van München wil anoniem blijven. Beeld EPA
Verdachte van lidmaatschap van de NSU in de rechtbank van München wil anoniem blijven.Beeld EPA

Over deze onthulling is vandaag in Duitsland grote ophef ontstaan want met de informatie is kennelijk niets gedaan. De serie moorden onder Turken en Grieken werd nog jarenlang verklaard als 'Dönermoorden', criminele afrekeningen van buitenlanders onderling.

Pas in 2011 werd de NSU (Nationaal-Socialistische Ondergrondse) als dader ontmaskerd. Allochtone gemeenschappen zijn er verbolgen over dat zo lang ten onrechte met de beschuldigende vinger naar hen is gewezen.

De BfV had de cd gekregen van een burgerinfiltrant die inmiddels is overleden, aldus Duitse media vandaag. De oppositionele Groenen repten over een 'totaal falen van de binnenlandse veiligheidsdienst en de regering tijdens het NSU-schandaal'. De grootste oppositiepartij in de Bondsdag, Die Linke, eiste het aftreden van de baas van de BfV, Hans-Georg Maaßen.

Meer over