Krijgt Nederland internationale steun in dossier MH17?

Nederland verwacht unanieme steun van alle EU-lidstaten voor het aansprakelijk stellen van Rusland voor het neerhalen van vlucht MH17.

Hanneke Keultjes
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt maandag met alle buitenlandministers in Brussel over MH17. Beeld ANP
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt maandag met alle buitenlandministers in Brussel over MH17.Beeld ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt er maandag over met alle buitenlandministers in Brussel.

Het kabinet zoekt breed draagvlak, melden bronnen, om een zo groot mogelijk effect op Rusland te hebben, dat dan steeds meer alleen komt te staan.

Veiligheidsraad
Dinsdag vraagt Nederland ook steun van de VN-Veiligheidsraad door het besluit uit te leggen tijdens een vergadering over Oekraïne. Verwacht wordt dat landen zich zullen uitspreken over het Nederlands-Australische besluit. Rusland is zelf lid van de Veiligheidsraad.

Hoewel er na de aansprakelijkstelling afwijzende geluiden uit het land kwamen, heeft Rusland nog niet formeel gereageerd. Dat kan dagen tot zelfs jaren duren. Ook is het mogelijk dat Nederland en Australië in het diepste geheim met Rusland in overleg treden en er pas een formele reactie komt als dat proces ten einde is.

Kort na de aansprakelijkstelling kwam EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini met een verklaring waarin ze stelde dat Rusland zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Groot-Brittannië en Duitsland spraken hun steun uit, evenals een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: "Het is tijd dat Rusland zijn rol in het neerschieten van MH17 erkent en stopt met zijn gevoelloze campagne van desinformatie."

Druk op Rusland
Het kabinet hoopt nu dat de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley iets dergelijks zal zeggen. "Als landen en de EU, Navo en VN met één mond spreken, voert dat de druk op Rusland op," zegt een ingewijde.

VN-secretaris-generaal António Guterres, stelde 'met bezorgdheid kennis te hebben genomen' van de conclusie van het Joint Investigation Team (JIT) dat de Buk-raket die MH17 raakte behoorde tot de Russische 53ste compagnie. Met die kennis hebben Nederland en Australië - als landen met het grootste aantal slachtoffers - besloten Rusland aansprakelijk te stellen.

Guterres benadrukte dat alle landen - en dus ook Rusland - zich moeten houden aan een eerdere VN-resolutie die eist dat alle staten volledig meewerken aan pogingen de verantwoordelijken te achterhalen.

Video: Toelichting minister Blok afgelopen op aansprakelijk stellen Rusland:

Rusland aansprakelijk gesteld

- Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

- De aansprakelijkheidsstelling is 'een heel ingrijpende maatregel', zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. "We gaan ons niet neerleggen bij de houding van Rusland. We hebben het recht aan onze kant."

- De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdagavond op aandringen van zijn Franse collega Emmanuel Macron toegezegd dat Moskou de Nederlandse bevindingen over het neerhalen van vlucht MH17 gaat analyseren.

- Koning Willem-Alexander heeft vorige week ook gereageerd op de laatste bevindingen van de internationale onderzoekscommisie JIT. "De ramp met vlucht MH17 is een 'open wond in onze samenleving'."

Meer over