Krakers moeten uit Augustinuskerk in Noord

De krakers die in de Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk in Noord zijn getrokken moeten eruit.

Tom Kieft
De krakers in het gangpad van de kerk begin maart Beeld Jean-Pierre Jans
De krakers in het gangpad van de kerk begin maartBeeld Jean-Pierre Jans

De krakers hebben zes tot acht weken de tijd het pand te verlaten, schrijft burgemeester Femke Halsema in beantwoording van raadsvragen. Zij hebben hierover een brief ontvangen van het Openbaar Ministerie (OM).

Half februari betrok een groep krakers de kerk, die daarvoor al zo'n vier jaar leegstond. De nieuwe bewoners luidden bij wijze van begroeting aan de buurt de kerkklokken. Ook die hadden al vier jaar stof gevangen.

Van die actie is door omwonenden aangifte van geluidsoverlast gedaan, laat Halsema weten. Verder zijn er geen meldingen bij haar bekend van overlast door de krakers. Ook zouden de krakers geen vernielingen hebben aangericht aan de kerk en geen dingen hebben verbouwd.

Brief
De krakers hopen dat de eigenaar van de kerk, vastgoedbedrijf Nedstede, bereid is de ontruiming uit te stellen totdat de kerk een nieuwe invulling krijgt. Ze hebben een brief opgesteld waarin zij de eigenaar uitnodigen langs te komen en kennis te maken.

"We hopen dat wij hier kunnen blijven om ons ding te doen, tot de nieuwe plannen voor de kerk in werking gaan," zegt Kasper, een van de krakers, die niet met zijn achternaam in de krant wil. "Als het zover is, gaan we er ook vrijwillig uit. Dat willen we ook juridisch vast laten leggen.

Met 'ons ding doen' doelen de krakers op de buurtfunctie die zij de kerk willen geven. "We maken van de kerk een cultureel buurtcentrum. We laten het aan de buurt wat zij willen organiseren. Denk aan muziekoptredens, poëzie-, meditatie- of yoga-avonden. Maar ook zou de kerk weer gebruikt kunnen worden voor diensten. De pastoor is langsgeweest en was enthousiast."

Omwonenden van de kerk hebben een petitie opgesteld waarin wordt gepleit voor het verlengen van de tijdelijke bewoning. 'Zo blijft het gebouw beheerd. En dat is fijn, want leegstand is niet goed voor het gebouw en ook niet voor de buurt,' staat op de website.

Huisvredebreuk
In hetzelfde weekend dat de kerk werd gekraakt, vestigden krakers zich ook in een bunker op de Distelweg. Wanneer deze ontruimd wordt, ligt nog niet vast. Pas als de eigenaar aantoont dat de panden direct nadat ze worden vrijgemaakt in gebruik worden genomen, buigt het OM zich over een mogelijke ontruiming, licht Halsema toe. Het OM verdenkt de krakers van huisvredebreuk.

De krakers van beide locaties zijn volgens de burgemeester geen voormalige bewoners van het ADM-terrein. Indiener van de raadsvragen Marianne Poot (VVD) vroeg de burgemeester of een ontruiming van de Slibvelden een mogelijkheid was, indien de krakers voormalige bewoners van deze broedplaats in het Westelijk Havengebied zouden zijn. De bewoners van het ADM-terrein hebben tijdelijk de Slibvelden in Noord toegewezen gekregen als woongebied.

Herbestemming

De Augustinuskerk stamt uit 1889 en is al sinds 24 augustus 2014 niet meer in gebruik. Die dag werd er voor het laatst een dienst gehouden. Sindsdien is de kerk drie keer van eigenaar gewisseld, maar geen van de eigenaren heeft het gebouw met succes weten te exploiteren.

Volgens het stadsdeelbestuur van Noord stammen de laatste plannen voor het pand uit 2017, maar zijn die weer ingetrokken. Via een woordvoerder laat eigenaar Nedstede weten dat het met het bisdom in gesprek is en plannen maakt voor herbestemming van de kerk naar wonen.

Op welke termijn deze plannen gepresenteerd zullen worden, is niet bekend. Wie op de hoogte wil blijven van de evenementen in de kerk kan op Facebook terecht bij 'De Augustinus Gemeenschap'.

Meer over