Krakers moeten ADM-terrein definitief verlaten

De groep van ten minste 124 krakers moet binnenkort definitief het ADM-terrein in Amsterdam verlaten. Dat is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

ANP/Het Parool
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Vorige maand oordeelde de rechtbank Amsterdam al dat de gemeente een begin moest gaan maken met het beëindigen van de kraak, omdat de eigenaren nieuwe huurders hadden gevonden voor het perceel.

Eigenaar Chidda Vastgoed wilde dat het terrein, dat in 1997 gekraakt werd, ontruimd zou worden.

Het hof heeft in de beslissing meegenomen dat Chidda Vastgoed twee jaar geleden een belangrijk deel van het terrein heeft verhuurd aan Koole Maritiem. Dat bedrijf wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud- en reparatie vestigen. Vanaf het moment dat Koole de vergunningen rond heeft, moeten de krakers binnen zes maanden weg zijn, aldus het hof.

Festivalverbod
Gesteund door de naderende ontruiming wil de eigenaar nu ook proberen om twee aangekondigde festivals op het ADM-terrein, te verbieden. Van 18 tot 20 augustus wordt circusfestival Jetlag #3 gehouden in het gebied. De gemeente zal hiervoor een evenementenvergunning afgeven, maar wel onder voorwaarde dat de grondeigenaar instemt met het feest.

Met die clausule kan Chidda opnieuw naar de rechter om het festival via een kort geding tegen te houden. De krakers geven nog niet op, want ondertussen is in stadsdeel Nieuw-West een nieuwe aanvraag binnengekomen om in het weekend van 12 tot 14 oktober het 20-jarig jubileum van de ADM-kraak te mogen vieren. Of deze aanvraag wordt gehonoreerd is nog niet bekend.

Op het ADM-terrein is zo'n twintig jaar geleden een soort commune gesticht. Er worden veel activiteiten georganiseerd. De bewoners spreken over 'de culturele vrijhaven van Amsterdam'.

Lees ook: Extra juridisch advies over komst maritieme bedrijven ADM-terrein en ADM-krakers geven nog niet op

Meer over