Krakers moeten ADM-terrein binnen halfjaar verlaten

De krakers die het ADM-terrein bewonen moeten binnen zes maanden hun boeltje pakken. Vertrekt de groep niet, dan ontruimt de gemeente het gebied.

Ruben Koops
Vertrekt de groep niet, dan ontruimt de gemeente het gebied Beeld Mats van Soolingen
Vertrekt de groep niet, dan ontruimt de gemeente het gebiedBeeld Mats van Soolingen

Dat schrijft wethouder Kajsa Ollongren dinsdag aan de gemeenteraad. Eigenaar Chidda Vastgoed B.V. wil het sinds de jaren '90 gekraakte gebied graag verhuren aan maritieme bedrijven die er allerlei nautische bedrijvigheid willen vestigen.

Netjes op te leveren
De rechter stelde Chidda B.V. eind juni in het gelijk toen het eiste dat de gemeente het gebied vrij zou gaan maken voor de verhuur. Na de zomer krijgt het bedrijf een omgevingsvergunning zodat Koole Maritiem de loodsen en dokken op het terrein kan gaan gebruiken voor scheepsreparaties en andere werkzaamheden.

Binnenkort gaan gemeenteambtenaren op bezoek bij ADM om vast te stellen wat er allemaal moet gebeuren om het gebied van 44 hectare netjes op te leveren en hoeveel tijd de woongroep daar precies voor nodig heeft.

Hoger beroep
Over de loop van de jaren hebben zich zo'n 200 mensen op het terrein gevestigd, gezinnen met kinderen incluis. In de zomer worden er festivals georganiseerd.

Overigens gaat de gemeente wel in beroep tegen een uitspraak van de rechter, maar dat heeft geen opschortende werking. Ollongren verwacht dat ook de krakers in beroep gaan en de rechter om een voorlopige voorziening zullen vragen die het ontruimingsbesluit opnieuw zou uitstellen. Dan mag er pas ontruimd worden nadat er uitsluitsel is in hoger beroep.

Lees ook: Strijd om ADM-terrein duurt voort: 'Om moedeloos van te worden' en 'Op het ADM-terrein kleur je buiten de lijntjes'

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over