Kraamcadeautje van minister voor Kamerlid Peter Kwint

Een Kamerlid van de oppositie dat een cadeau krijgt van een minister. Als dat in de Tweede Kamer al voorkomt, is het cadeautje meestal figuurlijk van aard.

Hanneke Keultjes
Peter Kwint Beeld ANP
Peter KwintBeeld ANP

Maar het Amsterdamse SP-Kamerlid Peter Kwint kreeg woensdag een létterlijk presentje van minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur.

Oud-raadslid in Amsterdam Kwint, recent vader geworden van dochter Féline, nam deel aan een debat over cultuur, waarbij het ook ging over cultuureducatie.

"Met cultuur kun je niet vroeg genoeg beginnen", aldus Van Engelshoven, die een tasje achter haar stoel vandaan haalde.

"Ik wil de heer Kwint toch een klein kraamcadeautje geven." In het tasje, dat Van Engelshoven via de bode aan Kwint aanbood, zat een Rijkswachter uit het Rijksmuseum, een houten pop gemaakt van dozen die het museum gebruikte tijdens de verbouwing, gecombineerd met gerecycled verpakkingsmateriaal.

"Deze heeft een zwaard", voegde de D66-bewindsvrouw toe. "Dat past wel bij de heer Kwint." Het SP-Kamerlid is fervent vechtsporter en houdt van harde muziek als hardcore punk.

"Mijn dank is groot", reageerde een verraste Kwint, die het cadeautje later in een toelichting 'heel tof' noemt. Grappend: "Gaat die motie van wantrouwen tegen de minister toch weer de kast in."

Meer over