Update

Kraakpanden Amsterdam ontruimd

De Amsterdamse politie grijpt in bij de ontruiming van de kraakpanden in de Amsterdamse Schoolstraat. Daar proberen krakers de politie te hinderen. ANP Beeld
De Amsterdamse politie grijpt in bij de ontruiming van de kraakpanden in de Amsterdamse Schoolstraat. Daar proberen krakers de politie te hinderen. ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie ontruimde dinsdagochtend op drie locaties in de hoofdstad kraakpanden. Aan het einde van de ochtend hadden krakers op twee plaatsen de panden zonder al te grote problemen verlaten.

Het ging om kraakpanden aan de Schoolstraat in West, de Spieringhorn en het zogenoemde Zuidblok in de omgeving van de Maassluisstraat in stadsdeel Nieuw-West. De woningen worden niet op basis van de antikraakwet ontruimd, maar op civielrechtelijke gronden. De rechter heeft in deze gevallen op verzoek van de eigenaren al geoordeeld dat ontruiming gerechtvaardigd is.

Aanvankelijk wilde burgemeester Eberhard van der Laan tijdens zijn eerste aangekondigde ontruimingsronde nog meer krakers uit een pand zetten, maar hij zag daarvan af na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. De nieuwe antikraakwet, die kraken sinds 1 oktober strafbaar stelt, is in de ogen van het hof in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De politieactie begon rond kwart over zeven. In het pand aan de Spieringhorn waren maar vijf krakers aanwezig en zij vertrokken na overleg met de agenten zonder weerstand. Bij de ontruiming van panden in de Schoolstraat probeerden tientallen krakers de ME het werk te belemmeren.

In Slotervaart, waar een aantal vervallen appartementencomplexen werd ontruimd, is de actie van de politie zonder problemen verlopen. In de loop van de ochtend hadden al tientallen mensen, voornamelijk Oost-Europeanen, de woningen vrijwillig verlaten.

Zeven personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en belediging. In de Schoolstraat werd een persoon aangehouden die de aanwezige ME'ers de Hitlergroet bracht. (ANP)

Meer over