AEX

KPN en Shell schitteren op Damrak

KPN en Shell waren donderdag positieve uitschieters op een hogere beurs in Amsterdam.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

KPN zat in de lift na berichten dat de Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op het telecomconcern. Shell was in trek dankzij meevallende cijfers. De resultaten van Unilever vielen minder goed bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent hoger op 520,63 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 725,80 punten. Parijs en Londen wonnen 0,4 procent, Frankfurt zakte licht.

Geruchten
KPN was koploper in de AEX met een plus van 6,3 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft Brookfield gesprekken gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt. De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd. Een woordvoerster van KPN weigerde commentaar te geven op de 'geruchten in de markt'.

Shell volgde met een koerswinst van 4 procent. De olie- en gasreus profiteerde afgelopen jaar van de hogere olie- en gasprijzen en zette een fors hogere winst in de boeken. Topman Ben van Beurden sprak van een 'zeer sterke financiële prestatie'.

Unilever
Unilever behoorde tot de dalers met een min van 1,5 procent. Het levensmiddelenconcern realiseerde afgelopen kwartaal minder omzetgroei dan verwacht en voorziet aanhoudende uitdagende marktomstandigheden. Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging door ING en verloor 3,4 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize zakte 1,3 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

In de MidKap stond bouwer BAM bovenaan met een winst van 5,5 procent. Vastgoedbedrijf Wereldhave sloot de rij met een verlies van 4,5 procent.

Drank en kleding
In Zürich klom Roche 2,3 procent dankzij meevallende cijfers van de farmaceut. Horlogemaker Swatch verloor ruim 6 procent na een zwak kwartaal. Hennes & Mauritz (H&M) klom 1,6 procent in Stockholm, ondanks teleurstellende resultaten van de kledingketen. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia, die ook met cijfers kwam, daalde 3,2 procent. In Londen vielen de resultaten van drankenproducent Diageo (plus 4,7 procent) in goede aarde.

De euro stond op 1,1452 dollar, tegen 1,1416 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie won 1,8 procent tot 55,20 dollar. Brent werd 0,8 procent duurder op 62,14 dollar per vat.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over