Kosten vuurwerkschade Rotterdam stijgen met 46 procent

De vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen in Rotterdam is afgelopen jaarwisseling met 46 procent gestegen naar 730.000 euro. De schadepost was een jaar eerder ruim 500.000 euro.Dat meldde de gemeente Rotterdam vandaag aan de gemeenteraad.

ANP/ Redactie
Medewerkers van stadstoezicht plaatsen speciale bescherming over een parkeermeter. Ondanks de maatregelen, steeg de schade aangericht door vuurwerk fors dit jaar. © ANP Beeld
Medewerkers van stadstoezicht plaatsen speciale bescherming over een parkeermeter. Ondanks de maatregelen, steeg de schade aangericht door vuurwerk fors dit jaar. © ANP

De schade is volledig te verklaren uit een toename van het aantal vernielde parkeerautomaten, aldus de gemeente.

In totaal werden rond de jaarwisseling 99 aanhoudingen verricht voor onder meer openlijke geweldpleging, beledigingen en mishandelingen. Bij vier zaken is snelrecht toegepast. In de aanloop naar oudejaarsavond zijn 120 jongeren opgepakt, die uiteindelijk een straf kregen bij Bureau Halt.

Beheersbare nacht

Ondanks de forse stijging van de schade spreekt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van een 'drukke maar beheersbare' jaarwisseling. Wel maakt hij zich zorgen om de zwaarte van het vuurwerk onder particulieren, al wil de burgemeester geen algemeen verbod.

Door het zware vuurwerk zijn de verwondingen ernstiger, net als de schade aan onder meer gemeentelijke eigendommen. Eerder al kondigde de burgemeester aan de gevolgen van het zwaardere vuurwerk met de andere grote steden te willen bespreken. De uitkomsten daarvan worden voorgelegd aan het kabinet.

Meer over