Kort geding om veerdienst Terschelling

Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) spant een kort geding aan tegen het besluit van staatssecretaris Wilma Mansveld dat de rederij vanaf 1 februari niet meer op Terschelling mag varen. De EVT zegt dat de beslissing voorbarig en onrechtmatig is en dat ze blijft varen. De rederij voelt zich gesteund door de Europese Commissie die onlangs oordeelde dat het alleenrecht niet zomaar aan concurrent rederij Doeksen mag worden gegeven.

Borden van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) en Rederij Doeksen in Harlingen. Beeld anp
Borden van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) en Rederij Doeksen in Harlingen.Beeld anp

De EVT vaart sinds 2008 op Terschelling uit onvrede met het alleenrecht van Doeksen om op het Waddeneiland te varen.

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris om opheldering gevraagd. In november is er een debat over.

Mansveld zei dinsdag dat er niet genoeg werk is voor twee rederijen. Door die concurrentie loopt het aantal passagiers van Doeksen terug, die daardoor vanaf november wilde gaan schrappen in de dienstregeling. Deze versoberde dienstregeling was volgens Mansveld voor de betrokken gemeenten en het ministerie 'onacceptabel', omdat eilandbewoners daardoor in de problemen zouden komen. Minder veerboten zouden niet alleen de economie op het eiland raken, maar ook het onderwijs van kinderen en de toevoer van levensbehoeften zoals medicijnen.

EVT had al eerder aangeboden om bij te springen als Doeksen de winterdienstregeling gaat versoberen. EVT zegt dat op dat aanbod niet is ingegaan.

Meer over