Kopten woedend op leger na rellen Caïro

Koptische Egyptenaren zijn woedend op het leger omdat militairen bij rellen in de afgelopen dagen veel te hard zouden hebben opgetreden. De kopten hadden zich vandaag verzameld bij een ziekenhuis in de hoofdstad Caïro, waar de lichamen lagen van kopten die bij de onlusten van zondag zijn omgekomen.

ANP
Een koptische moeder rouwt om de dood van haar zoon die bij de onlusten van zondag is omgekomen. © EPA Beeld
Een koptische moeder rouwt om de dood van haar zoon die bij de onlusten van zondag is omgekomen. © EPA

De kopten richtten hun pijlen vooral op veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende militaire raad in Egypte. 'Tantawi, verrader, het bloed van kopten is niet goedkoop', riepen de betogers bij het ziekenhuis.

Zondag was een van de gewelddadigste dagen in Egypte sinds de val van president Hosni Mubarak in februari. De koptische christenen betoogden tegen een aanval vorige week op een kerk in het zuidelijke provincie Aswan. Die zou het werk zijn van radicale moslims. Het protest begon vreedzaam, maar tijdens de mars werden de kopten bekogeld vanaf daken en balkons door buurtbewoners. Daarna greep het leger in.

Bij de rellen van zondag zijn circa 25 doden gevallen. Het zou gaan om ruim 20 kopten en enkele militairen. Als gevolg van de onlusten zijn honderden mensen in ziekenhuizen behandeld.

Extra troepen
Bij het koptische ziekenhuis in het noordoosten van Caïro, niet ver van de koptische kathedraal van Abbasiya, raakten kopten vandaag slaags met het leger en de oproerpolitie. Een aantal wagens van de oproerpolitie werd in brand gestoken.
Naar aanleiding van de onlusten hebben de autoriteiten extra troepen gestationeerd bij onder meer het parlements- en het regeringsgebouw. Bovendien zijn in de nacht van zondag op maandag tientallen mensen gearresteerd.

De militaire raad benadrukte aan de macht te blijven en volgens de eigen agenda het land naar een burgerregering te loodsen. ,,Dit ondanks de pogingen om de steunpilaren van de staat te verwoesten en chaos te creëren die de overgang verhindert'', aldus de raad.

De Amerikaanse president Barack Obama liet maandag weten dat het geweld in Egypte hem zorgen baart. Een woordvoerder van het Witte Huis riep de autoriteiten op de kopten te beschermen.
Ook minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zich zeer verontrust getoond over het geweld tegen de koptische gemeenschap in Egypte. Hij betreurt dat er doden en gewonden zijn gevallen.

Meer over