Update

Kopstuk Rode Khmer krijgt in beroep levenslang

'Kameraad Duch', het hoofd van de beruchte Cambodjaanse martelgevangenis Tuol Sleng (S-21) in de tijd van de Rode Khmer, is tot levenslang veroordeeld door het Cambodja-Tribunaal.

ANP/Redactie
Het museum Tuol Sleng, de voormalige school en later Khmer-gevangenis, met afbeeldingen van Pol Pot (top rechts) en Kaing Guek Eav alias Duch (rechtsonder). Beeld reuters
Het museum Tuol Sleng, de voormalige school en later Khmer-gevangenis, met afbeeldingen van Pol Pot (top rechts) en Kaing Guek Eav alias Duch (rechtsonder).Beeld reuters

'Zijn misdaden behoren zonder twijfel tot de ergste in de vastgelegde geschiedenis van de mensheid', zei president Kong Srim van het tribunaal. Kong Srim stelde dat de hoogst mogelijke straf op zijn plaats is.

Bij het uitspreken van het vonnis zat Duch uitdrukkingsloos in zijn stoel. Hij is schuldig bevonden aan onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Duch had eerder 30 jaar cel gekregen. Onder toezicht van de inmiddels 69-jarige Duch, die eigenlijk Kaing Guek Eav heet, werden tussen 1975 en 1979 circa 12.000 mensen omgebracht in Tuol Sleng. De bewakers zetten gruwelijke methodes in: marteling, verhongering, verkrachtingen en executies.

Schrikbewind
Honderden Cambodjanen waren naar de rechtszaal komen om het vonnis in hoger beroep te horen. 'Ik kon afgelopen nacht niet slapen. Duch moet levenslang krijgen', zei de 52-jarige Pov Si Nuon aan het begin van de zitting. Zij verloor al haar tien broers en zussen tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer.

In totaal werden tijdens het bewind van de Rode Khmer 2 miljoen mensen om het leven gebracht. Duch is de eerste hooggeplaatste Khmer-leider die zich voor het tribunaal moest verantwoorden. Ook loopt er bij het tribunaal nog een zaak tegen oud-staatshoofd Khieu Samphan, oud-ministers Ieng Sary en Ieng Thirith en ideoloog Nuon Chea vast.

Pol Pot, de leider van de Rode Khmer, ontkomt aan vervolging. Hij stierf in 1998 in de jungle van Cambodja.

Nederlandse rechter
Het tribunaal wordt gesteund door de Verenigde Naties, omdat Cambodja zelf niet over voldoende middelen beschikt.
Het tribunaal heet officieel de Buitengewone Kamers in de Hoven van Cambodja (ECCC). Het is een Cambodjaans hof waar namens de VN buitenlandse magistraten aanschuiven, onder wie de Nederlandse rechter Katinka Lahuis.

De rechters passen internationale en Cambodjaanse wetgeving toe tijdens het proces.

undefined

Een tentoongestelde foto van een gemartelde gevangene in Tuol Sleng, die in het gebouw werd aangetroffen toen het bewind van Pol Pot viel. © Barbara Winters Beeld
Een tentoongestelde foto van een gemartelde gevangene in Tuol Sleng, die in het gebouw werd aangetroffen toen het bewind van Pol Pot viel. © Barbara Winters
Meer over