Kopstuk 9/11 beticht VS van moord en folteringen

De vermoedelijke hoofdrolspeler achter de aanslagen van 11 september 2001 heeft de Verenigde Staten beschuldigd van moord en folterpraktijken. Dat alles geschiedt onder de dekmantel van 'nationale veiligheid', zei Khalid Sheikh Mohammed volgens Amerikaanse mediaberichten gisteren tijdens een hoorzitting voor de speciale rechtbank op de Amerikaanse militaire basis Guantánamo Bay op Cuba.

Khalid Sheikh Mohammed in 2003. Beeld ap
Khalid Sheikh Mohammed in 2003.Beeld ap

Tijdens de meerdaagse hoorzitting gaat het om procedurekwesties, maar het hoofdproces wordt ten vroegste volgend jaar verwacht. In totaal zullen zich vijf vermoedelijke hoofdverantwoordelijken voor de aanslagen moeten verantwoorden voor een militaire commissie.

Openheid
Khalid Sheikh Mohammed vroeg zich na een discussie af of de buitenwereld van het proces mag geweerd worden, indien de verhoortechnieken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in geheime gevangenissen ter sprake zullen komen. De openbare aanklager heeft onder aanhaling van het nationaal veiligheidsbelang al verzocht het proces achter gesloten deuren te houden, iets wat de burgerrechtenbeweging ACLU in samenspraak met een resem Amerikaanse media fel bestrijdt. De bevoegde rechter James Pohl heeft voorlopig nog geen beslissing genomen over dat verzoek.

Bin Laden
'De president kan iemand in naam van de nationale veiligheid oppakken en in zee gooien', zei Khalid Sheikh Mohammed volgens de Washington Post tijdens de hoorzitting. Hij doelde op de in 2011 door een Amerikaanse commandogroep gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden, wiens lijk in zee werd gedropt. Sheikh Mohammed, die volgens in 2003 gepubliceerde geheime documenten bij verhoren zelf 187 maal waterboarding - een gesimuleerde verdrinkingstechniek - moest ondergaan, beschuldigde de Verenigde Staten voorts van folterpraktijken, het gevangenhouden van kinderen en gerichte aanslagen te plegen, dit allemaal uit naam van de 'nationale veiligheid'.

Militair uniform
Sheikh Mohammed verscheen volgens de Miami Herald gisteren in een militaire camouflagejas voor de bijzondere rechtbank. Zijn advocaat had eerder tegen de wil van de aanklager bereikt dat Sheikh Mohammed in soldatenuniform voor de rechter mocht verschijnen. De advocaat had kenbaar gemaakt dat zijn cliënt behoorde tot de moehadjedienmilities, die in de jaren tachtig met VS-steun de Sovjetbezetter uit Afghanistan hadden verdreven. Sheikh Mohammed heeft volgens de Conventie van Genève het recht om een dergelijk uniform te dragen.

Meer over