Koolmees meest getelde vogel in Amsterdam

De koolmees was zaterdag de meest getelde vogel in Amsterdam tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Op de tweede plaatst staat de huismus en het brons gaat naar de merel.

Het Parool
De koolmees werd in Amsterdam 443 keer geteld. Beeld ANP
De koolmees werd in Amsterdam 443 keer geteld.Beeld ANP

Dat meldt Vogelbescherming Nederland. De koolmees werd in Amsterdam 433 keer geteld. Met 414 tellingen kwam de huismus nog aardig in de buurt. De houtduif en de stadsduif moesten het doen met plaats vier en vijf.

In heel Nederland was de huismus de meest getelde vogel. Het vogeltje werd zaterdag maar liefst 39.336 keer waargenomen. Bijna 15.000 mensen deden mee aan de teldag.

Ook zondag kunnen mensen nog meedoen met de telling door een half uur lang vogels te spotten in eigen tuin of op het balkon. Deelnemers aan de vogeltelling kunnen tot uiterlijk maandag 12.00 uur hun bevindingen doorgeven via www.tuinvogeltelling.nl.

Vorig jaar
Ook vorig jaar waren de huismus, koolmees en merel de meest geziene vogels. Wel waren vorig jaar veel meer mezen geteld dan nu. Er zijn volgens de organisatie weinig mezen in de tuinen, omdat er in de bossen nog veel beukennootjes zijn. Bovendien was het vorig jaar een slecht broedseizoen wegens de kou.

Wie veel vogels wil tellen, zegt Vogelbescherming Nederland, kan ze lokken met bijvoorbeeld pinda's, stukjes appel of een lekkere vetbol.

Meer over