Koolmees meest getelde vogel in Amsterdamse tuinen

In Amsterdamse tuinen werden dit weekend weer driftig vogels geteld. De koolmees werd het vaakst geturfd, gevolgd door de huismus en de halsbandparkiet.

Het Parool
Vogels tellen doe je met een app. Beeld anp
Vogels tellen doe je met een app.Beeld anp

Amsterdammers spotten tot nu toe 1882 koolmezen in hun tuin, vanwege de vijftiende editie van de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling.

De gegevens worden doorgegeven aan Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek via een speciale app. Dit zijn nog de voorlopige cijfers van zondagmiddag: vogelaars kunnen nog tot maandag 12.00 uur hun telling insturen.

Na de koolmees werd de huismus (1171 keer) en de halsbandparkiet (1080 keer) het meest gezien in Amsterdam. Over de halsbandparkiet is de laatste tijd nogal wat te doen. Wetenschappers vinden namelijk dat de halsbandparkiet een invasieve exoot is die moet worden aangepakt, omdat het beestje schadelijk zou zijn voor de inheemse flora en fauna.

Huismus wint goud
De huismus, die al jaren de landelijke lijst aanvoert, werd wederom de grote winnaar van de Tuinvogeltelling.

Het onopvallende bruine vogeltje werd maar liefst 138.971 gezien in heel Nederland. De halsbandparkiet haalde de top 10 niet eens.

Anderhalve merel
De Vogelbescherming noemt het opvallend dat dit jaar veel minder merels gezien werden dan afgelopen jaren. Gemiddeld werd per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag.

Het Usutuvirus is mogelijk de oorzaak. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn, aldus de organisatie.

Lees ook: Docu over Amsterdamse recordhouder vogelspotten te zien

Een mannelijke huismus op een stoel. Beeld anp
Een mannelijke huismus op een stoel.Beeld anp
Halsbandparkieten in een boom. Beeld anp
Halsbandparkieten in een boom.Beeld anp

Meest gespotte vogels in Amsterdam

1. Koolmees (1882 keer)
2. Huismus (1171 keer)
3. Halsbandparkiet (1080 keer)
4. Pimpelmees (1035 keer)
5. Houtduif (940 keer)
6. Merel (938 keer)
7. Stadsduif (838 keer)
8. Ekster (725 keer)
9. Kokmeeuw (720 keer)
10. Kauw (697 keer)

Meer over