Column

Koninklijke site

THEODOR HOLMAN

Schreef ik gisteren dat de Eerste Kamerleden een iPad van 2000 euro kregen die door u wordt betaald, vandaag mag ik u vertellen dat u ook medefinancier bent van de vernieuwing van de website van het koninklijk huis. Kosten: 300.000 euro.

Want na zes jaar, lees ik in de uitgelekte miljoenennota, is de koninklijke site aan vernieuwing toe. Vernieuwing - mooi woord, zeker in verband met monarchie.

Wat staat er thans op de oude koninklijke website?

'07-10-2011. Koningin, Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij galavoorstelling van Introdans.'

'22-09-2011. Prinses Máxima bij opening 60 jaar Wereld Muziek Concours Kerkrade.'

'15-09-2011. Prins van Oranje opent Prins Willem-Alexander Sporthal in Epe.'

'15-09-2011. Toespraak van Prinses Máxima, UN-Secretary General's Special Advocate for Inclusive Finance Development, Parijs.'

Ach ja.. Zou dit echt veranderen? Ik denk het niet. Zolang de monarchie bestaat, is dit hun boeiende agenda. Introdans, wereldmuziek, sporthal openen, toespraak houden. Verder staan er YouTubefilmpjes en Twitterberichtjes op de site, en er is een kindersite. Dat alles voor u, geachte Nederlanders, op koninklijkhuis.nl. Die kindersite is echt allerschattigst; echt een overheidstaak om die in stand te houden.

Maar nu moet de website voor 300. 000 euro gerestaureerd worden. Dat is nog eens een overheidssubsidie! Hoe heeft het koningshuis de strenge Halbe Zijlstra weten om te praten? Heeft Bea misschien Halbe een lintje in het vooruitzicht gesteld?

Ik wil echt weten wie in Den Haag dan zegt: 'Jongens, die website van het koninklijk huis kan echt niet meer. Die bestaat al zes jaar. En we staan voor gek!' Zo iemand heeft ook, terwijl iedereen moet bezuinigen, zijn zin weten door te zetten.

Of zou er iets anders aan de hand zijn? Zou Beatrix eindelijk eens plaatsmaken voor haar zoon?

Tja, dan moeten er nieuwe foto's op de site, nieuwe filmpjes, dan moet waar 'Hare Majesteit de Koningin' staat 'Zijne Koninklijke Hoogheid' komen, en de hele kindersite moet anders.

Ik ga een paar daagjes weg, naar de opname van een niet-gesubsidieerde film, maar kan iemand over die ­site Kamervragen stellen?

Meer over