Update

Koninklijke rammelaar in de RAI

Een zilveren babyrammelaar, een 35-delig zilveren reizend toiletgarnituur en een snuifdoos in de vorm van een hondenkop zijn enkele koninklijke pronkstukken die vanaf zaterdag te bekijken zijn op de beurs Meesterlijk, Design en Ambacht in de Amsterdamse RAI.

ANP/Redactie
Archieffoto van de RAI. © ANP Beeld
Archieffoto van de RAI. © ANP

Het Koninklijk Huisarchief heeft enkele kostbare objecten uitgeleend aan de beurs als 'preview' voor een grote expositie in de Duitse stad Oranienbaum volgend jaar. Op deze expositie in paleis Oranienbaum wordt hedendaags Nederlands ontwerp tentoongesteld naast objecten van de Oranjes.

De focus ligt hierbij op ambachtelijke, handgemaakte producten, zoals een zogeheten Mellerio-waaier uit 1888. Het van schildpad gemaakte montuur is versierd met diamant en robijn. De waaier was een geschenk van koning Willem III aan zijn echtgenote koningin Emma. Het is een van de meest waardevolle objecten in de RAI en gaat dan ook 's nachts de kluis in.

Porseleinen kop en schotels van Anna Paulowna, de vrouw van koning Willem II, zijn versierd met bloemen, planten, portretten en een landschap. De snuifdoos is gemaakt van agaat, robijn en goud. De zilveren toiletartikelen in de reiskoffer zijn gegraveerd met zilver en de borstels hebben een ivoren handgreep.

,,Zo wordt het tegenwoordig niet meer gemaakt'', zei curator van de tentoonstelling Nicole Uniquole vrijdag. ,,Hier was sprake van echt vakmanschap. Het toont de schoonheid van het maken.'' Al is niet alles even praktisch in gebruik. ,,De rammelaar is vrij zwaar, als een baby ermee zou spelen, zou hij meteen zijn neus breken.'' De Oranjes kregen het in 1909 cadeau ter gelegenheid van de geboorte van Juliana.

Het Koninklijk Huisarchief was volgens Uniquole meteen enthousiast om objecten uit te lenen. De tentoonstelling in paleis Oranienbaum, dat momenteel wordt gerestaureerd, moet openen in april. De beurs in de RAI, die gecombineerd wordt met de Woonbeurs, duurt tot en met 2 oktober

Meer over