Koninginnedag wordt Koningsdag en verhuist naar 27 april

Koninginnedag valt vanaf volgend jaar op 27 april in plaats van op 30 april en zal Koningsdag gaan heten. Dat is maandag bekend geworden na de aankondiging van koningin Beatrix dat zij op 30 april van dit jaar afstand zal doen van de troon.

Redactie
Koningin Beatrix en Prins Claus met hun pas geboren zoon Willem-Alexander. Beeld ap
Koningin Beatrix en Prins Claus met hun pas geboren zoon Willem-Alexander.Beeld ap

Gelijk al het eerste jaar zal Koningsdag echter nog een dag eerder plaatsvinden, op 26 april. 27 april valt immers op een zondag, volgend jaar. 27 april is de verjaardag van prins Willem-Alexander. Vanaf 2015 zullen de festiviteiten dus drie dagen eerder plaatsvinden. Hoe Willem-Alexander Koningsdag zal willen gaan invullen, is nog niet bekend.

Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur van de eerste Koningsdag. Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april krijgt deze dag een ander karakter.

Na zijn troonsbestijging zal hij officieel Koning Willem-Alexander gaan heten, en dus niet Willem IV, zoals ook wel werd gedacht.

De troonsafstand en de inhuldiging vinden op 30 april plaats in Amsterdam. De ondertekening van de Akte van Abdicatie door Hare Majesteit de Koningin vindt plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vervolgens vindt de inhuldiging van Zijne Majesteit de Koning plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Meer over