Koningin praat definitief niet met pers om vragen Friso te mijden

Koningin Beatrix slaat vandaag aan het slot van haar staatsbezoek aan Luxemburg definitief het gebruikelijke gesprek met de meegereisde pers over. Dit omdat de media bij dat gesprek ongetwijfeld vragen zouden stellen over prins Friso.

De koningin tijdens haar bezoek aan Luxemburg. Beeld anp
De koningin tijdens haar bezoek aan Luxemburg.Beeld anp

De koningin heeft geen behoefte daar nu over te praten, aldus een woordvoerder van de RVD.

Het schrappen van de inmiddels traditionele ontmoeting met Nederlandse journalisten was vooraf al informeel aangekondigd. Friso ligt na een ski-ongeval vorige maand in Oostenrijk in coma in een ziekenhuis in Londen. De koninklijke familie zwijgt over zijn toestand sinds een korte verklaring een week na zijn ongeluk. Daarin vroegen ze de media hen met rust te laten.

Spelregel bij het traditionele gesprek is dat de koningin niet rechtstreeks wordt geciteerd en dat de vragen betrekking hebben op het staatsbezoek dat op dat moment plaatsvindt. Vaak stellen journalisten echter ook andere vragen.

Ook Beatrix gebruikt de gelegenheid wel eens om mededelingen te doen of haar hart te luchten. In 2003 bijvoorbeeld over haar toen rebellerende nichtje prinses Margarita en in 2009 in Mexico over de verwikkelingen rond het vakantiehuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. In januari reageerde Beatrix - met toestemming van premier Mark Rutte - op de kritiek die ze kreeg van de PVV vanwege het dragen van een hoofddoek bij haar bezoek aan een moskee in Abu Dhabi.

Meer over