Koningin op staatsbezoek naar Estland

DEN HAAG - Koningin Beatrix brengt van woensdag tot en met vrijdag een staatsbezoek aan de republiek Estland. President Toomas Hendrik Ilves van het 1,3 miljoen inwoners tellende land nodigde haar uit. Haar zoon Willem-Alexander ging de vorstin samen met zijn vrouw Máxima voor in 2002.

Het paar bracht toen een officieel bezoek. De vorstin doet op haar staatsbezoek natuurlijk de hoofdstad Tallinn aan, maar ook het eiland Saaremaa.

Estland, dat 1,3 keer groter is dan Nederland, is sinds 2004 lid van de Europese Unie. De koningin is erg geïnteresseerd in alle nieuwe lidstaten en probeert ze allemaal af te reizen. Van de Baltische staten bezocht ze Letland twee jaar geleden, Litouwen staat voor eind juni op haar programma.
De drie landen hechten eraan niet meer als trio te worden gezien en dus niet meer in één adem genoemd te worden. Vandaar dat de koningin ook koos voor drie aparte reizen.

Ze gaat zich komende week verdiepen in de economische en sociale ontwikkelingen die Estland heeft doorgemaakt en in wat er op die terreinen nog te doen valt. Vorig jaar was er een economische groei van een dikke 7 procent. De werkloosheid ligt rond de 6 procent. Veel goed opgeleiden trekken ook naar andere landen, vooral Finland en Zweden.

In 2005 voerde Nederland voor 313 miljoen euro naar Estland uit. Nederland importeerde voor 297 miljoen uit het land, waarbij ruwe en geraffineerde olieproducten een belangrijk onderdeel waren, naar wordt aangenomen als doorvoer uit Rusland. Nederland neemt verder ook hout, ijzer en staal, zuivel en vis uit Estland af. De Esten kopen veelal machines, vervoersmaterieel en voedingsmiddelen van Nederland.

De stadsvernieuwing in het oude hart van Tallinn, onder meer die van het oude havengebied, zal ook niet aan Beatrix' aandacht ontsnappen. De koningin spreekt in Tallinn ook met Esten uit verschillende geledingen van de samenleving over de ontwikkelingen in hun land. Belangrijk voor de regering is in elk geval meer en langer leven: stijging van het geboortecijfer, een betere levensverwachting, betere kinderopvang, mogelijkheden voor ouderschapsverlof, extra belastingaftrek voor het derde kind, tegemoetkomingen voor ivf-behandelingen en meer geld voor de bestrijding van aids, drankmisbruik en roken.

Op de technologiecampus Tehnopol bezoekt koningin Beatrix onder meer het Estse IT-bedrijf Skype. In het KUMU, het nationale museum voor moderne kunst, zal ze helemaal in haar element zijn: dan wordt Beatrix rondgeleid door onder andere de afdelingen met Estse kunst vanaf de achttiende eeuw. Ze zal de kunst uit de Sovjet-tijd zien, maar ook de actuele kunst.

De koningin biedt de Esten als cultureel cadeau een optreden van Introdans aan. Het Ensemble voor de Jeugd van het Arnhemse dansgezelschap Introdans is hiervoor uitverkoren. Het ensemble danst programma's die voor iedereen vanaf zes jaar geschikt zijn. Introdans voor volwassenen vergezelde de vorstin al op haar staatsbezoek aan Argentinië. Het Ensemble voor de Jeugd bestaat zelf niet uit echte jeugd, maar wel uit echt jonge dansers.

De vorstin sluit het bezoek af met een tripje naar het Estse eiland Saaremaa - het op één na grootste eiland in de Oostzee - waar zij de stad Kuressaare bezoekt.

Het dichtbeboste eiland telt 35.000 inwoners, van wie er 15.000 in Kuressaare wonen. De hoofdplaats ontstond rond een bisschopsburcht en werd ook bekend als kuuroord. (ANP)

Meer over